От днес линията на бедност става 413 лева. Повишението ѝ

...
От днес линията на бедност става 413 лева. Повишението ѝ
Коментари Харесай

Линията на бедност става 413 лева, повишават се възрастта стажът за пенсиониране

От през днешния ден линията на беднотия става 413 лв.. Повишението ѝ по отношение на 2021 година е с 44 лв.. През януари всички пенсионери ще получат Covid добавка от 60 лв.. Запазва се размерът на оптималния застрахователен приход на 3000 лв..

Добавката за пенсионерите от 60 лв. ще се изплаща от януари до юни, като за задачата са обезпечават 750 000 000 лева След първите 6 месеца на годината би трябвало да има преизчисляване на пенсиите. Размерът на бонуса е избран по този начин, че да няма нито един възрастен под линията на бедността от 413 лв..

Намеренията на държавното управление са през 2022 година да няма пенсионери, които да получават по-малко средства от тези, които получаваха до края на предходната година дружно със 125-те лв. добавка.

На 25 декември предходната година влязоха в действие промени в пенсионното законодателство, съгласно които минималната пенсия стана 370 лева, вместо досегашните 300, а оптималната се увеличи от 1 440 на 1 500 лева

От тази дата се увеличи от 1,2 на 1,35 на 100 тежестта на всяка година застрахователен стаж без преобразяване, което води до приблизително 12,5% нарастване на пенсиите.

Хората ще получат преизчислените размери на пенсиите си с постоянното им месечно заплащане за януари 2022 година, като към тях ще бъде изплатена и разликата сред старите и новите им размери за 7-те дни от 25 до 31 декември 2021 година

Също от през днешния ден възрастта за пенсиониране на дамите от най-масовата - трета категория труд, се подвига с два месеца, а на мъжете - с един, спрямо 2021 година. Тя става надлежно 61 години и 10 месеца и 64 години и 5 месеца.

С два месеца се завишава и условието за стаж, като за дамите той към този момент е 36 години и два месеца, а за мъжете - 39 години и два месеца.

Предвижда се нарастване с 2 месеца и на възрастта за пенсиониране на хората, на които не им доближава стаж. Според Кодекса за обществено обезпечаване през 2022 година тя ще бъде 66 години и 10 месеца и за мъжете и за дамите, като изискването за излизане в пенсия е да имат най-малко 15 години автентичен застрахователен стаж.

Всички, които в предишна година са изпълнили изискванията за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, ще могат да се пенсионират във всеки идващ миг по към този момент изпълнените условия и през идващите години, без значение от това, дали има промени в изискванията за пенсиониране.

Предвиденото гладко увеличение и последователно равнене на пенсионната възраст за дамите и мъжете, следва да приключи при навършването на 65-годишна възраст и за двата пола през 2037 година След това възрастта ще се обвързва с повишаването на междинната дълготрайност на живота.

Изискуемият застрахователен стаж за пенсиониране за работещите при изискванията на трета категория труд също ще нараства с по два месеца годишно за дамите и мъжете до постигане през 2037 година на 37 години за дамите и 40 години за мъжете.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР