От днес личните лекари ще могат да предписват от безплатните

...
От днес личните лекари ще могат да предписват от безплатните
Коментари Харесай

Безплатни лекарства срещу Covid-19 от днес - да, ама не

От през днешния ден персоналните лекари ще могат да предписват от безплатните медикаменти за лекуване на Covid-19 с електронна рецепта. Според Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област, обаче няма възможност това да се случи незабавно.

По думите му концепцията  тепърва би трябвало да се дооформя с нормативни елементи и да се подложи на разискване, последвано от договаряния със Здравната каса. След това да се проведат договаряния с Касата за всички детайлности. Една от тях е, че отдалеченият достъп до лекаря би трябвало да бъде обезщетен.

Процедурата се обрисува дълга, изясни доктор Сотиров. 

Джипитата не са подчинени на НЗОК и тя не може да ни заповядва по какъв начин да действаме,  по тази причина са нужни договаряния.  Това не значи, че може да се случи през днешния ден, би лишило в най- положителния случай от две до четири седмици. Няма смисъл пациентите да ни търсят от през днешния ден.

Освен това от услугата може да се възползват единствено здравноосигурените.

Неосигурените, не искащи да заплащат осигуровки, одобряваме че са се отказали от регламентираната здравна услуга и би трябвало да си заплащат процедурите, безвъзмездни за останалите - смята браншовият ръководител. 

Лекарствата, които могат да се изписват от персоналните лекари по новия метод,  ще са единствено тези, които има смисъл да се издават за това заболяване.

Според доктор Костадин Сотиров  наложителната имунизация на избрани групи и класи не е дискриминация, както в детайли е записано в скорошното  решение на европейския съд по правата на индивида. 

Това е допустимо най-компетентният орган. Тези условия не нарушават гражданските им права. Все нещо би трябвало да работи мотивиращо, с цел да се предприеме тази стъпка - уверен е доктор Сотиров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР