От днес живеещите в Кипър трябва да имат безопасен пропуск,

...
От днес живеещите в Кипър трябва да имат безопасен пропуск,
Коментари Харесай

Covid пропуск влиза в сила в Кипър

От през днешния ден живеещите в Кипър би трябвало да имат „ безвреден пропуск ”, с цел да седнат на кафе, да пазарят в мола или да употребяват публичния превоз. Страната навлиза в нов интервал на деескалация на Covid рестриктивните мерки след приключилия в неделя локдаун.

Новите ограничения на държавното управление за битка против разпространяването на ковид след премахването на националната карантина са в действие от през днешния ден до края на май.

Най-голямата смяна в тях е въвеждането на „ безвреден пропуск ” /т. нар. Safepass/ за свободно придвижване на хората. Той идва на мястото на работилата повече от година система за разрешаване на придвижването на жителите посредством изпращане на смс, която се отстранява от през днешния ден.

За „ безвредния пропуск ” живеещите в Кипър могат да показват три документа - за негативен резултат от бърз или PCR тест от последните 72 часа, за сложена първа доза ваксина най-малко преди 3 седмици или за преболедуван ковид през последните 6 месеца.

Новият документ се изисква при визити на заведения за хранене, кафенета, търговски центрове, църкви, публичните рейсове и други места със засилено наличие на хора.

„ Безопасният пропуск “ не е нужен за супермаркети, дребни магазинчета за хранителни артикули, фризьорски и козметични салони, аптеки, а също за плажовете и местата за пикник.

Само служители на реда и упълномощени представители на министерствата и други държавни служби ще имат право да правят инспекции за притежаването му.

Необходимостта хората да си обезпечат за през днешния ден „ безвредния пропуск ”, както и напорът от многото връщащи се на работа през днешния ден след локдауна, които наложително би трябвало да имат тест, доведоха до осъществяването в неделя на рекорден за Кипър от началото на пандемията брой проби – съвсем 110 000 (при 880 000 души население).

Над 36% от популацията в Кипър към този момент е имунизирано с първата доза.

Специфични разпореждания работят от през днешния ден за търговията на дребно, заведенията за публично хранене, учебните заведения, спортни, културни и други обществени действия.

Разрешено е най-много 10 души да се събират на публични места и по домовете.

От през днешния ден се възобновяват и занятията с физическо наличие в учебните заведения.

Маските, защитни ограничения за персонална отбрана, вечерният час от 23.00 ч. остават в действие.

„ Кипър прави крачка към връщане към по-нормален темп на обществена и икономическа активност “, увери здравният министър Константинос Йоану в особено изказване в неделя.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР