От днес доставките на руски газ през Северен поток 1

...
От днес доставките на руски газ през Северен поток 1
Коментари Харесай

Как европейците реагираха на намалените газови доставки?

От през днешния ден доставките на съветски газ през " Северен поток " 1 ще намалеят до 20% от потенциала на тръбопровода. Официалната причина, посочена от " Газпром ", е ремонт на турбина. Според Евросъюза обаче, това е опит от страна на Русия да окаже напън на Европа.

Вчера в Брюксел страните-членки взеха решение непринудено да понижат потреблението си на газ с 15%. Мярката ще бъде в действие от август до март следващата година и на този стадий няма наложителен темперамент. Как реагираха жителите на разнообразни европейски страни.



ГЕРМАНИЯ

Германия се оказа измежду най-зависимите от съветски газ страни в Европейски Съюз - факт, който в Берлин осъзнаха едвам след началото на войната в Украйна, разяснява Дойче Веле.

55% от доставките на синьо гориво в страната за предходна година, са били от Русия. Властите предизвестяват, че германците би трябвало да се приготвят за евентуално цялостно прекъсване на доставките. Газохранилищата в станата са запълнени на 66% при заложена цел от 45%. Въпреки това, хората са обезпокоени от вероятността да посрещнат зимата без газ.

Страхувам се. Вече се пробвам да върша икономии на газ, започнах да употребявам по-малко топла вода да вземем за пример. Но се надявам политиците да намерят излаз от тази рецесия ", разяснява Ерика Меркхаузен, жителка на Мюнхен.

Със сигурност ни чака една студена зима, счита Бернд Остерлох, също гражданин на Мюнхен.

ФРАНЦИЯ

Във Франция ограниченията за икономисване на ток влязоха в действие още преди решението на Брюксел. Въпреки върховете жеги в страната, управляващите взеха решение - магазините, които желаят да употребяват климатик, ще би трябвало да стоят със затворени порти. Макар и това да е довело до понижаване на броя на клиентите, притежатели на магазини демонстрират схващане.

" Трябва да решиш - или стоиш на топло и с отворени порти, или включваш климатика и затваряш. Избирам второто - по този начин е по-приятно за клиентите. Да се охлаждаш на отворена врата няма никакъв смисъл ", споделя Мелина Ихлев, управител на парфюмерия.

ИТАЛИЯ

В Италия зимата може и да е по-мека и топла, само че политическата рецесия, обхванала страната, буди паника измежду хората.

" Притеснявам се за обстановката с газа, тъй като нямам никакво доверие на нашите ръководещи. Вижте какъв безпорядък е в Народното събрание - по какъв начин се чака да решат другите рецесии? ", се пита Андреа Богони, гражданин на Рим.

Фламиния Росели, също жителка на Рим, чака тежка зима

" Цената на газа скочи фрапантно, а аз пребивавам в огромна къща, която и в този момент отоплявам мъчно. Но най-малко споделят, че студът те резервира млад ", майтапи се тя.

Преди началото на войната в Украйна, 40% от природния газ и 70% от въглищата се внасяха от Русия. В миналите месеци макар понижените доставки и рекордното повишаване на цените, потреблението на газ в Европейски Съюз е намаляло с едвам 5%.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР