От днес достъпът до кафенета, ресторанти, фитнеси, големи магазини, театри,

...
От днес достъпът до кафенета, ресторанти, фитнеси, големи магазини, театри,
Коментари Харесай

В&О: Как да си извадим зелен сертификат? |

От през днешния ден достъпът до кафенета, заведения за хранене, фитнеси, огромни магазини, театри, кина и молове е вероятен единствено със зелен документ. Как да се сдобием с подобен, по какъв начин да го съхраняваме и какъв брой време важи? Ето отговори на най-важните въпроси:

Кога мога да си извадя зелен документ?

За да имате подобен, би трябвало да сте имунизирани (с две дози от имунизациите на " Астра Зенека ", " Модерна " и " Пфайзер " или с една с тази на " Янсен " ( " Джонсън и Джонсън " )), да сте преболедувалиCOVID-19  (доказано с PCR тест) или да имате негативен резултат от тест.

Колко време важат?

Сертификатът след имунизация е на процедура неопределен, защото на европейско равнище към момента няма взето единно решение.

Ако сте преболедували, документът ще важи 6 месеца след установяването с PCR тест. 

Ако имате отрицателен резултат от тест, документът Ви ще важи сред 48 часа (за антигенен тест) и 72 часа (за PCR).

Как наподобява?

Зеленият документ може да получите и съхранявате на книжен или цифров формат. Ако се имунизиране с " Янсен ", документ получавате незабавно. Ако сте избрали двудозова ваксина, ще е належащо да изчакате интервала сред двете дози (при " Астра Зенека " към два месеца), както и още 14 дни след слагането на втората игла. Сертификатът се получава от имунизационните пунктове.

Ако сте преболедували или сте с негативен тест, документ се вади от лабораторията, в която сте тествани. 

Зелен документ може да се извади и при персоналните лекари.

Изваждането на документ лишава към 5 минути.

Как да получа цифров документ?

Цифров документ може да извадите от  в секцията " Аз и моето семейство ". За да го извършите, би трябвало да въведете ЕГН, трите си имена, както и кода, който получавате при имунизация или тест. За да го извършите, не ви е нужен електронен автограф.

Ако сте преболедували, ще би трябвало да попълните още номер на персонална карта, телефон и по-късно и изпратения SMS код.

Зелен документ на телефона?

Можете да свалите документа в pdf формат и да го съхранявате по този начин.

По-удобно обаче е съхранението единствено на QR кода. За да го извършите, може да употребявате формалното приложение  или друго от вида на приложенията за предпазване на карти като. 

След това, с цел да запазите документа, е належащо само да сканирате QR кода. 

Трета доза?

Ако сте получили и трета доза, не е належащо да променяте документа си. Това няма отношение към издаването му.

Нужно ли е преформатиране?

Ако обаче сте имунизирани преди 1 юни, то ще ви е належащо да измененията документа си. Това става бързо, като е належащо само да въведете име, ЕГН и кода от предходния Ви документ в същата секция на уеб страницата на здравното министерство. Сертификатът Ви автоматизирано се преформатира и можете да свалите и запазите годната версия.

Проблеми?

В момента достъпът до уеб страницата на министерството е усложнен поради огромния брой искащи да изтеглят документа си. Поради това може да не съумеете незабавно. Ако нямате достъп, пробвайте по-късно или на идващия ден. В някои пунктове за имунизация това блокира и слагането на дози.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР