От днес до 26 май се гласува за депутати в

...
От днес до 26 май се гласува за депутати в
Коментари Харесай

Евроизборите и Европейският парламент в ключови числа

От през днешния ден до 26 май се гласоподава за депутати в Европейския парламент. По този мотив организация " Ройтерс " предлага къса информация за тази европейска институция и за изборите.

427 милиона души - толкоз са имащите право на глас. Те могат да гласоподават в своята родна страна или в онази от останалите 27 страни членки, в която живеят. Днес се гласоподава във Англия и Холандия, на следващия ден - в Ирландия и Чехия, в събота - в Латвия, Малта, Словакия и още веднъж в Чехия, а в неделя - в останалите страни членки.

43 % - толкоз беше изборната интензивност на последните евроизбори през май 2014 година За съпоставяне, на първите директни избори за Европарламент през 1979 година са дали своят вот 62 % от имащите право на глас, като тогава се е гласувало в едвам 9 страни членки. През май 2014 година в Белгия, където гласуването е наложително, изборната интензивност беше 90 %, а в Словакия - едвам 13 %.

705 или пък 751 - толкоз са евродепутатите. Заради Брекзит те трябваше да са 705, само че Англия по този начин и не съумя да напусне Европейски Съюз до 29 март, което наложи произвеждането на евроизбори и там. Когато страната излезе от Европейски Съюз, броят на евродепутатите ще бъде понижен на 705. От общо 73-те английски места в Европарламента, 46 ще бъдат отстранени, а 27 ще бъдат преразпределени сред други 14 страни членки.

96 против 9 - това е съотношението сред местата, с които разполага най-голямата страна членка на Европейски Съюз - Германия, и най-малките страни - Естония, Кипър, Люксембург и Малта.

400 хиляди против 40 хиляди - толкоз надлежно са гласовете, които приблизително би трябвало да бъдат получени в Италия и в Люксембург за място в Европейския парламент. В някои страни минималният предел е спънка за дребните партии, само че в други страни изборните системи може да са от изгода за такива обединения. Така да вземем за пример през 2014 година кипърски евродепутат получи 20 хиляди гласа, до момента в който белгийски претендент, представляващ 77 хилядите германоговорящи белгийци, беше определен в Европарламента с по-малко от 12 000 гласа. Средно на изборите през 2014 година всеки евродепутат беше подсилен от 240 хиляди действителни гласоподаватели и съставлява към 550 хиляди регистрирани гласоподаватели.

114 милиона евро - това е цената на година на съществуването на двете централи на Европейския парламент. Всеки месец евродепутатите и техният личен състав пътуват от Брюксел до френския град Страсбург, с цел да организират пленарни сесии. Франция наложи несъгласие на всеки опит да се промени това предписание, заложено в основополагащите контракти от 50-те години на предишния век.

24 - толкоз са работните езици в Европейския парламент. С Брекзит или не, британският ще си остане преобладаващ измежду тях. Евродепутатите имат право да приказват на родните си езици, подпомагани от преводачи, само че мнозина от тях употребяват британския, с цел да доближи посланието им до по-широка публика.

708 - толкоз са законодателните актове, признати от Европейския парламент в интервала 2014-2019 година Повечето от тях са минали на първо четене, което е лишило приблизително по 18 месеца. Другите, за които са били нужни повече четения и полемики, са били признати приблизително за 40 месеца.

25 и една четвърт - това е формулата за сформиране на публична група в бъдещия Европейски парламент. Официалните групи имат право на особено финансиране, имат глас в съставянето на дневния ред, имат правото на председателски постове на парламентарни комисии и други Според формулата, с цел да има публична група, е нужно да се обединят минимум 25 евродепутати от минимум една четвърт от страните членки. В досегашния Европарламент имаше осем парламентарни групи, само че след изборите се чакат промени. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (427)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР