От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, назначено

...
От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, назначено
Коментари Харесай

Служебното правителство встъпва в длъжност

От през днешния ден България ще бъде ръководена от служебно държавно управление, назначено от президента. 45-ото Народно заседание се разпуска с декрет на президента. Това е първият парламент в най-новата ни история, който не съумя да излъчи кабинет. Румен Радев насрочи избори за нов парламент на 11 юли.

Президентът ще показа структурата, състава и целите на новото държавно управление на гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2. Това е вторият длъжностен кабинет в границите на мандата му. Първият президентът Радев назначи в първите дни, откакто встъпи в служба като държавен глава.

" Основна задача на служебното държавно управление е организирането, подготовката и провеждането на свободни и почтени избори ", сподели президентът.

Това ще бъде и главната задача и на служебния кабинет на Стефан Янев, досега консултант на президента по сигурност и защита, а от през днешния ден длъжностен министър председател.

В служебния кабинет Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и обществените политики и длъжностен министър на труда и обществената политика. Бойко Рашков ще е длъжностен заместител министър- ръководител по публичен ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по ръководство на европейските средства.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото държавно управление на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието  - Христо Бозуков и на образованието - Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Дипломати от кариерата застават отпред на две министерства - Светлан Стоев ще бъде длъжностен министър на външните работи, а министър на защитата - Георги Панайотов.

За финансовото министерство ще дава отговор Асен Василев, а за министерството на стопанската система - Кирил Петков. Янаки Стоилов става длъжностен министър на правораздаването.

За опазването на здравето ще дава отговор Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скултурът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на митингите против държавното управление на Бойко Борисов предишното лято.

Служебното държавно управление би трябвало да обезпечи естественото действие на страната до идващ постоянен кабинет, както и да провежда провеждането на предварителния парламентарен избор по изменени изборни правила.

Всички министри в служебния кабинет вижте
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР