От днес България не е в извънредно положение, а в

...
От днес България не е в извънредно положение, а в
Коментари Харесай

Какво остава в сила след края на извънредното положение

От през днешния ден България не е в изключително състояние, а в изключителна епидемиологична конюнктура до 14 юни. Голяма част от настоящите до през вчерашния ден ограничавания обаче остават, откакто малко след среднощ здравният министър Кирил Ананиев разгласява 4 нови заповеди, направени по разпоредбите на последните промени в Закона за здравето, обнародвани през вчерашния ден в " Държавен вестник ". Занапред Ананиев ще издава заповеди въз основата на решение на Министерския съвет за въвеждане на изключителна епидемиологична конюнктура (правителството взе първото такова решение нощес на изключително заседание) и предложение за ограничения на основния държавен здравен контрольор.

С измененията в Закона за здравето бяха удължени и периодите на доста от ограниченията, планувани в закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. Какво остава в действие и отсега нататък?

ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ

- На наложителна изолираност и/или лекуване ще подлежат болните и носителите на заразни заболявания, в това число COVID-19, а контактните лица – на карантина. Срокът им ще се дефинира с предписание на здравния министър. Заповедите му подлежат на обжалване в съда, само че това не стопира осъществяването им.

Неспазването на противоепидемични мерки , избрани от здравния министър, и отсега нататък ще се санкционира с  санкция от 300 до 1000 лева ., а при наново нарушаване – от 1000 до 2000 лева Болните и носителите, които  отхвърлят наложителна изолираност и/или лекуване , ще плащат  по 5000 лева  Също такава санкция ще получават и контактните, отхвърлили наложителната карантина.

Министерство на вътрешните работи ще постанова наложително изолираност и лекуване на жителите, подлежащи на такива, в случай че отхвърлят непринудено да се съобразят с наложените им ограничения.

ЗАПОРИ И ДЪЛГОВЕ

- В идващите 2 месеца на затруднените длъжници със забавени заплащания към финансови институции и трети лица  няма да се начисляват лихви за веселба и неустойки , отговорностите им няма да бъдат обявявани за предварително изискуеми и договорите им няма да могат да бъдат разваляни заради несъблюдение. Това обаче няма да важи за отговорности към банките. Според тълкуванието на ръководещите мярката ще отбрани длъжниците и от събирачите на задължения.

- През идващите 2 месеца  няма да се постановат запори  на банкови сметки на физически лица, както и върху заплати и пенсии. Няма да се разказват движими движимости и недвижими парцели, благосъстоятелност на физически лица, с изключение на за отговорности за прехрана, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови хонорари.

- За същия интервал против физически лица се  стопират всички обществени продани  и въводи във притежание, оповестени от държавни и частни правосъдни реализатори. След това се насрочват още веднъж, без да се дължат такси и разходи.

Наемателите на парцели държавна и общинска благосъстоятелност, които са наранени от ограниченията против рецесията, ще могат да подадат молби още 2 месеца да бъдат  освободени отчасти или напълно от възнаграждение  на дължимото. За задачата би трябвало да показват финансови и други документи, с които да потвърдят, че в действителност са потърпевши.

СЪДЕБНА СИСТЕМА

- Съдилищата още веднъж ще проработят, откакто с роковете, спрени по силата на закона за изключителното състояние, стартират да текат  седмица след обнародването на измененията в Закона за здравето в " Държавен вестник ". Тук влизат процесуалните периоди по правосъдни, арбитражни и изпълнителни производства, давностни периоди и доста други. Достъпът до правосъдните здания обаче ще става по правила, които са качени на уеб страниците на съдилищата. Заседанията ще се гледат без аудитория, реши Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет.

- Възстановява се пълноценната активност на  нотариусите , които по време на изключителното състояние работеха единствено по неотложни производства.

СОЦИАЛНА ПОДКРЕПА И БЕЗРАБОТИЦА

- Действието на схемата 60/40 ще продължи до 30 юни.

- Агенцията по заетостта ще превежда  в идващите 6 месеца   отплата в размер на 290 лева  на „ избрани категории лица, подлежащи на обезпечаване по реда на Кодекса за обществено обезпечаване, според критерии и условия, избрани с акт на Министерския съвет ”.

- Неплатеният отпуск до 60 работни дни, употребен през 2020 година, ще се зачита за трудов стаж. Това време ще се брои и за застрахователен стаж.

Безработните , които получават обществени помощи и не са включени в стратегии за претовареност, ще могат да  подписват трудови контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа  за период до 120 дни. Това време  няма да се признава за трудов стаж . Мярката ще работи до 31 октомври 2020 година

- Запазва се още 2 месеца действието на мярката, съгласно която работодателите могат да разпореждат на служащите и чиновниците си да работят от разстояние, както и да им дават до една втора от платения им годишен отпуск без тяхното единодушие.

 

УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ

- До края на втория период на образователната 2019/2020 г.  образованието на учениците  ще се реализира доколкото и в случай че е възможно  в електронна среда .

Присъствието на децата в образователните заведения ще се позволява единствено за неотложни действия по приключването на актуалната образователна година и подготовката на идната, в случай че това е невероятно да стане по електронен път.

ХРОНИЧНО БОЛНИ И ТЕЛК

- С два месеца се удължава срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК , които са изтекли по време на изключителното състояние. Същото се отнася и за протоколите за скъпоструващи медикаменти на хронично заболели, заплащани от НЗОК.

МОРЕ

- Концесионерите и наемателите на морски плажове през идния летен сезон ще предоставят  плажни такъми (чадъри и шезлонги) на посетителите на цени с 50% по-ниски спрямо 2019 година

- До 1 година туроператорите могат да отсрочват възобновяване на парите на клиентите си с провалени поради изключителното положение почивки, в случай че не реализиран съглашение по друга оферта.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР