От днес, 28 август 2017 г., всеки гражданин, който посети

...
От днес, 28 август 2017 г., всеки гражданин, който посети
Коментари Харесай

НЗОК започна да раздава кодовете за достъп до електронното медицинско досие

От през днешния ден, 28 август 2017 година, всеки жител, който посети районната здравноосигурителна каса, по какъвто и да е мотив – легализация на рецептурни книжки, подаване на документи или приемане на протоколи за скъпоструващи лекарствени артикули, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и други, ще има опцията да получи гратис и своя Уникален код за достъп (УКД) до електронното си здравно досие.

С това се слага началото на акция за усилване на публичния надзор върху консумиране на обществения запас, с който Националната здравноосигурителна каса закупува медицински услуги в интерес на пациентите.

С УКД всеки жител ще може да упражни правото си да ревизира дали отразените в персоналното му досие действия фактически са осъществени. Ако установи разминаване в данните, той може да подаде сигнал до районната или до Националната здравноосигурителна каса. Контролните органи на институцията ще извършат инспекция, като осведомят и жителя за резултатите от нея. При нужда ще се поправя електронното здравно досие с фактически осъществените в интерес на пациента действия.

Националната здравноосигурителна каса ще даде на всеки от 7 356 986 български жители УКД, като моли за реализирането на деен надзор от страна на жителите върху консумиране на средствата за опазване на здравето.

НЗОК чака поддръжката на всички институции в страната за сполучливото реализиране на огромната активност, която й следва.

След обновяването на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса - www.nhif.bg, даването на УКД съставлява следващата стъпка към въвеждане на електронното опазване на здравето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР