От днес, 1 юли, пътниците, които резервират пакетни туристически ваканции,

...
От днес, 1 юли, пътниците, които резервират пакетни туристически ваканции,
Коментари Харесай

Влизат в сила новите правила на ЕС, които ще гарантират по-добра защита за 120 милиона летовници

От през днешния ден, 1 юли, пасажерите, които резервират пакетни туристически ваканции, ще се възползват от по-големи права като консуматори, оповестиха от пресцентъра на представителството на Европейската комисия в България.

Ще бъдат обхванати освен обичайните пакетни туристически ваканции, новите правила ще защитят и потребителите, които резервират други форми на комбинирано пътешестване, в това число персонализираните пакети, при които пътуващият избира разнообразни детайли от един-единствен пункт за продажби онлайн или офлайн. Новите правила също по този начин ще вкарат протекция за "свързаните пътнически услуги ", когато пътуващият закупува туристически услуги в една точка на продажба, само че чрез обособени резервации или, откакто е резервирал една пътническа услуга посредством един уеб страница, е приканен да резервира друга услуга на различен уеб страница.

Вера Йоурова, комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете, съобщи: Да резервирате почивката си онлайн е елементарно, само че в случай че нещо се обърка, желаете да сте сигурни, че ще бъдете напълно предпазени. Новите правила за пакетните туристически пътувания към този момент са приспособени към ерата на цифровите технологии и новите способи за запазване на туристически ваканции. Пътуващите ще могат също по този начин да се възползват от нови права и ще бъдат добре предпазени при положение на неплатежоспособност на оператора. С новите правила също по този начин ще се вкарат удобства за туристическите предприятия, с цел да оферират своите услуги оттатък националните граници.

Новите правила ще бъдат от изгода за потребителите в още по-голяма степен с:

- По-ясна информация за пасажерите: Предприятията би трябвало да осведомят пасажерите дали им оферират туристически пакет или обвързвана пътническа услуга, както и да ги срещнат с главните им права посредством общоприети формуляри за данни. Те би трябвало да дават ясна информация по отношение на особеностите и характерностите на пакета, цената му и спомагателните такси.

- Връщане на пари и репатриране при положение на неплатежоспособност: Дружествата, които продават пакетни туристически ваканции, би трябвало да бъдат предпазени от неплатежоспособност. Тази гаранция покрива възобновяванията на суми и репатрирането при положение на неплатежоспособност на уредниците. Тази гаранция важи също и за свързани пътнически услуги.

- По-ясни правила по отношение на отговорността: Организаторът на туристическия пакет носи отговорност, в случай че нещо се обърка, без значение от това кой прави пътническите услуги.

- По-големи права за анулиране: С новите правила пътуващите могат да анулират пакетната си туристическа почивка по всякаква причина посредством възнаграждение на рационална такса. Те могат да анулират почивката си, без да заплащат наказателна клауза, в случай че дестинацията им стане рискова, да вземем за пример заради въоръжени спорове или естествени бедствия, или в случай че цената на пакета се повиши с над 8 на 100 от първичната цена.

- Настаняване при положение, че връщането не може да бъде осъществено: Когато пасажерите не могат да се върнат от пакетната си туристическа почивка, да вземем за пример при положение на естествени бедствия, на тях им се дава настаняване до най-много три нощувки, в случай че те не могат да се върнат от ваканцията си в точния момент. Допълнителните нощувки са обхванати в сходство с използваните регламенти по отношение на правата на пасажерите.

- Съдействие на пътуващите Организаторът на туристическия пакет би трябвало също по този начин да обезпечи помощ на изпаднали в усложнение пасажери, по-специално посредством даване на информация по отношение на услугите в региона на опазването на здравето и консулските услуги.

Новите правила също по този начин ще са от изгода и за предприятията, с тях се вкарват:

- По-ясни правила и улеснение на трансграничните действия: Сега за предприятията ще важи един-единствен набор от правила по отношение на условията за информация, отговорността и другите отговорности в границите на Европейски Съюз.

- Националните схеми при оповестяването в неплатежоспособност в този момент също са приети в целия Европейски Съюз. Тези ограничения ще разрешат на сдруженията да реализират активност в границите на Европейски Съюз по същия метод, както в случай че са вкъщи.

- Модернизираните осведомителни условия към този момент не се основават извънредно върху туристическите брошури.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР