От декември вносът и дистрибуцията на Renault и Dacia ще

...
От декември вносът и дистрибуцията на Renault и Dacia ще
Коментари Харесай

Renault Group си тръгва от България, заместници ще са швейцарски гигант и израелска компания

От декември вносът и дистрибуцията на Renault и Dacia ще минават през Emil Frey Group. Швейцарската компания е най-големият автодилър в Европа с доходи 13.5 милиарда евро и 620 хиляди продадени коли за предходната година. Основаната от бизнесмена Авраам Ливнат израелска група Taavura Holdings ще поеме Nissan.
Българският автопазар е пред една от най-големите си промени - изтегля се притежателят на водача измежду вносителите на нови коли " Рено Нисан България ", а в подготовка са още покупко-продажби. Като този път покупател не е локален предприемач, а тук влиза най-големият дилър на коли в Европа - швейцарската, която поема вноса и дистрибуцията на марките Renault и Dacia. Отделно се чака израелската Taavura Holdings да поеме и бизнеса на Nissan в страната. Слухове има и към възможната продажба на различен огромен състезател.

Швейцария на Балканите
От Renault Group оповестиха, че Emil Frey поема вноса и дистрибуцията на марките Renault и Dacia, като получават локалното сдружение. Сделката би трябвало да бъде утвърдена от Комисията за защита на конкуренцията до декември, когато новият притежател възнамерява да поеме активността. В регулатора към момента няма оповестена такава процедура, както и каквото и да било придвижване в Търговския указател. Преди да се случи това, би трябвало да се отдели бизнесът на Nissan, който до момента беше част от " Рено Нисан България " (виж карето).
Реклама
С изтеглянето на Renault Group само BMW остава с непосредствено посланичество в България - останалите марки се внасят от български или европейски сътрудници на автопроизводителите. Френският колос трансформира бизнеса си под проекта Renaulution, като се концентрира върху вложения в нови технологии, бизнес модели и канали на продажби. Основното в него " не е размерът на продажбите, а основаването на стойност ".

С навлизането на Emil Frey Group най-малко първоначално не се чакат някакви особени промени за крайните клиенти. Основаната през 1924 година фамилна група е най-големият автодилър в Европа с доходи 13.5 милиарда евро за предходната година, 620 000 продадени коли от над 40 марката и над 800 дилърства в 18 страни. Компанията ще продължи да работи с настоящите 21 дилърства и сервизни центрове на Renault и Dacia в страната. Две компании - " Омникар ауто " и " Еспас ауто ", са най-големите продавачи на марките с доходи от надлежно 122 и 95 млн. лева за предходната година. Все още не е ясно дали швейцарците ще желаят да се включват и в директната продажба на Renault и Dacia, или ще останат главно вносител (в някои страни те са и двете, в други развиват единствено едната дейност). От централата на групата в Цюрих не пожелаха да разясняват проектите си за България, преди договорката да бъде утвърдена от Комисия за защита на конкуренцията, като обявиха, че ще разкрият повече " след средата на декември ", т.е. тогава се чака публично да поемат бизнеса. Според източници на " Капитал " към този момент е определен български управител с опит, който ще ръководи бизнеса. Самата Emil Frey има записано българско сдружение от януари 2022 година - " Емил Фрей аутомобил холдинг София ".

Един факт е неоспорим - Emil Frey Group разполага с съвсем неограничени запаси да развива бизнеса. Само през тази година групата закупи активността на Mercedes Benz в Гърция, на FIAT Chrysler в Чехия, Словакия и Унгария, дистрибуцията на Renault и Dacia в Сърбия (където към този момент имаше дилърства на Mercedes), както и продажбени и сервизни центрове във Франция и Германия. Всяка година приходите й порастват, а към 25% от 620 000 продадени коли са използвани, което я прави вторият максимален състезател в Европа в този сегмент. В момента най-големият акционер е синът на създателя на компанията - 79-годишният, а тримата му синове са в борда на шефовете.

Според източници от сектора една от вероятните промени с навлизането на групи като Emil Frey е и възможното леко покачване на цените, които най-малко при новите коли в България са по-ниски от други райони на Европа, както и възстановяване на успеваемостта. В продължение на години Renault Group залагаше на размер и пазарен дял, до момента в който за самостоятелен състезател като швейцарците облагата е преди всичко. Също по този начин може да се чака по-широк фокус върху относително новите използвани коли, където маржовете са по-добри от тези при чисто новите коли. Emil Frey има голяма мрежа от компании в Европа, които търгуват с върнати от лизинг коли.
Реклама И Nissan с нов собственик...
Подобна тактика може да следва и новият притежател на бизнеса на Nissan в България, който би трябвало скоро да бъде разгласен. Основаната от бизнесмена Авраам Ливнат израелска група Taavura Holdings, която се занимава с превоз и логистика, ще ръководи активността тук през дъщерното си сдружение Grand Automotive. То към този момент има опит с вноса и дистрибуцията на марката Nissan в Унгария, Чехия и Словакия, както други марки в страни от Западните Балкани. Приходите единствено в Унгария са към 125 млн. евро през 2020 година От компанията не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " за българските проекти.

Двете покупко-продажби са следващото разбъркване в автосектора през последните няколко години. Първо японската Sumitomo Corporation закупи " Мото-Пфое ", която продава Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover. После една от най-дългогодишно опериращите компании в бранша - " София Франс ауто ", добави и марките Citroen и Opel към Peugeot. " Стар моторс ", вносител на Mazda за България и Северна Македония, също получи нов притежател, откакто беше продадено от " Авто юнион " на " М тракс България ", който внася камионите MAN. " Авто юнион " продаде и един от най-големите дилъри на Renault и Dacia ( " Еспас ауто " ), както и този на Nissan - " Н ауто ", на " Булфарма ", компанията на притежателя на лечебни заведения " Софиямед " Михаил Тиков. Очакват се и още покупко-продажби в сектора, като в бранша се загатва допустимо отдръпване и на вносителя на Toyota и Lexus в България - английската Inchcape Europe, въпреки от компанията да отхвърлят сходен ход.
Стратегия за електрическо бъдеще
Промените измежду вносители и дилъри надалеч не са единствено в България и са сигнал за опитите на автопроизводители и сътрудниците им да отговорят на задаващите се провокации в бранша. Само в Европа броят на автодилърствата е намалял с 16% през последните над 10 години до към 52 000. Консолидацията стартира поради натиска върху маржовете, само че продължава поради задаващия се преход към цифровизация на продажбите и желанието на автомобилните гиганти да държат директния контакт с клиента, а дилърите да извършват поддържаща функционалност. Продажбите на нови коли са най-слабо рентабилният сегмент за сметка на втората ръка и сервизната активност. Все повече се приказва за въвеждане на омниканален модел на сътрудници при продажбите, при който купувачът ще избира колата си онлайн непосредствено от производителя, а ще има физически контакт с дилъра. Тоест ще получава колата си от него при продажба или тест, без да има търговски връзки. Така от дилърството не се изисква да подържа коли на склад и да има доста чиновници. Отделно на пазара ще навлязат още нови играчи в областта на автоабонаментите, шерване на коли и така нататък Тези трендове ще се усилват от ден на ден с възходящите продажби на електрически автомобили. Естествено в България този преход може да отнеме и малко повече време...
Лидер на пазара " Рено Нисан България " е на българския пазар от 2005 година и е най-големият вносител на коли с доходи съвсем 300 млн. лева за предходната година. През 2021 година водещите две марки на българския пазар за нови коли бяха Dacia и Renault, които тогава доставиха надлежно 4004 и 3258 леки автомобила, както и още над 1500 от Nissan.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР