От дълги години пчеларството в България е изправено пред редица

...
От дълги години пчеларството в България е изправено пред редица
Коментари Харесай

Пчелар: Изкупната цена на българския мед остава ниска

От дълги години пчеларството в България е изправено пред редица компликации.

Натравянията на пчелите в резултат на пръсканията с препарати от страна на земеделците, заболяванията измежду пчелите и неналичието на задоволителна държавна поддръжка за бранша са единствено част от проблемите, сподели за " Радио Варна " пчеларят Димитър Димитров, който е притежател на пчелин с 250 кошера в землището на село Засмяно. 

Проблемите принуждават и доста пчелари да се откажат от активността си , разяснява още Димитров.

Той посочи и неналичието на единение сред пчеларите в България. 

" В момента у нас има над 17 пчеларски организации. Всеки гледа да се включи в някоя стратегия и да не го закачат. Аз мисля, че би трябвало да се сътвори един огромен съюз на пчеларите. Само по този начин ще можем да защитим нашите ползи ", означи Димитров.

Изкупната цена на меда остава ниска , сподели още Димитър Димитров.

" В момента изкупната цена  е към 5.30 лв. за кг за меда " букет ". Другите типове пчелен мед са по-скъпи с 50-60 стотинки ", разясни пчеларя. В комерсиалната мрежа кг пчелен мед " букет " се продава за към 10 лв.. Малко по-скъпи са акациевият и лавандуловият. Те са и едни от най-търсените от потребителите.

Проблем съгласно Димитър Димитров е продължаващата процедура на преработвателите да смесват българския мед с украински или китайски, което фрапантно понижава неговото качество.

Чуйте диалога на Иван Барбов с Димитър Димитров:



Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР