От БСП за България“ се отнасяме изключително сериозно към избора

...
От БСП за България“ се отнасяме изключително сериозно към избора
Коментари Харесай

Нинова: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не могат да се разберат за порциите на властта

„ От „ Българска социалистическа партия за България “ се отнасяме извънредно съществено към избора на управление на регулаторните органи и предлагаме готови хора. Днес ще ви показва кандидатурата на проф. Жени Стайкова , лекар на медицинските науки, която е безукорно професионална – със сериозен управнически и теоретичен опит, без никакви подозрения за нейната честност или подозрения за корист със закона, за персонално облагодетелстване за всичките години, в които е в системата. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада при представянето на кандидатурата на социалистите за шеф на Националната здравноосигурителна каса. Въпреки това, обаче, депутатите не избраха нов шеф на НЗОК . Това стана откакто в конкуренцията остана само проф. Стайкова, а претендентът на ГЕРБ-СДС -  Иванка Динева , изненадващо отдръпна кандидатурата си по-рано в деня. При гласуването проф. Стайкова събра едвам 59 гласа " за ", " срещу " гласоподаваха 17 души, а общо 147 депутати гласоподаваха " въздържал се ".

„ Необичайно безмълвие в парламентарната зала по подобен значим въпрос от ръководещото болшинство. Защо ли? И за какво да не си кажем истината – защо става дума през днешния ден? Имаше две кандидатури. Ние от Българска социалистическа партия представихме професионален престиж, човек с управнически опит, научни качества – безусловно безукорна биография. Другият претендент бе отдръпнат сутринта ненадейно. Но, обърнете внимание – това отдръпване върви дружно с внасяне на промени в закона, в които се споделя, че като не бъде определен шеф на НЗОК, то заместител може да извършва тази служба до безспир. В иждате ли какъв е същинският план и за какво е това безмълвие? “

Тя напомни, че при образуването на кабинета, още веднъж от трибуната, е декларирала, че паралелната страна се прегрупира, з а да оцелее и да продължава да ръководи.

„ Днес виждате следващия епизод от това прегрупиране. Управляващите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не могат да се схванат за порциите на властта. В съответния случай - за НЗОК. Кандидатурата на ГЕРБ сутринта беше оповестена от ПП-ДБ, че няма да бъде подкрепена от тях. ГЕРБ видяха, че нямат болшинство и я отдръпнаха. Да чухте да се приказва за професионални качества, за управнически качества, за подобаващ човек, който да ръководи този голям запас почтено и честно, без да позволява да се краде и тези пари да доближават до повече български жители? Нищо такова. Днес виждате една брилянтна сцена на задкулисие , на прегрупиране , на преодоляване на регулаторните органи, което чухте и в един запис. Записът се извършва малко по малко – преодоляване на страната, разпределение на порции и на власт без грам мисъл за българския народ. Това съставлява днешното ръководещо болшинство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ “, изясни Корнелия Нинова.

Тя разгласи, че „ Българска социалистическа партия за България “ ще бъде съпротива и опция на това . „ Днес представяме проф. Жени Стайкова. Другата седмица ще представим нашия претендент за Българска народна банка. Само да не забележим същата игра, уважаеми ръководещи. Поне я правете по-грамотно, тъй като през днешния ден ви лъсна същинското желание. Мълчите, нито един укор, нито един въпрос към нашата кандидатура и в това време тихомълком внасяте закон, който споделя, че няма да бъде определен ръководител на НЗОК, заместникът ще продължава да ръководи. Защо? Защото вие не се разбрахте за разпределянето на порциите на властта. Това е истината през днешния ден, уважаеми български жители – въобще не ги е грижа за вас, за вашето здраве и вашето бъдеще, интересува ги само тяхното. Порциите от властта и разпределението посред им, което, уви, не могат да създадат и по тази причина цялата страна сме заложници на това, че задкулисието се прегрупира “, сподели още Нинова.

По нейните думи в страната продължава да съществува действителността на едно двуличие и двоякост за пред  хората и едно задкулисие на дълбоката и паралелната страна, което взима същинските решения.

„ Страшно скърбя, че „ Пр одължаваме смяната ” и „ Демократична България ” пропиляха силата от 2020 година за сериозна смяна в България. За смяна на модела на ГЕРБ. Това бе изгубено време. Имам възприятието, че направихме един празен кръг и се върнахме в изходна позиция. Тежък извод, само че уви. За нас обаче е значимо, че ние оставаме през това изгубено време поредни, кардинални, виновни, партия с фрагменти, които може да показа. Кадри, които желаят да трансформират този модел и желаят да трансформират посоката на развиване на България “, акцентира Нинова.

Тя уточни още, че тази праволинейност се показва освен посредством кадрова политика, само че и посредством законодателство и обществени позиции.

„ Искаме смяна на този модел. Моделът на опазване на здравето е един от най-ярките случаи на задкулисие, на обири и на корупция. Ще продължим да желаеме, да настояваме, да предлагаме и да действаме срещу на процедура “, приключи Корнелия Нинова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР