От БСП ще внесат сигнал до прокуратурата, във връзка с

...
От БСП ще внесат сигнал до прокуратурата, във връзка с
Коментари Харесай

БСП иска прокурорска проверка за източването на касата

От Българска социалистическа партия ще внесат сигнал до прокуратурата, по отношение на изказванията на шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев за източването на касата.
Ще сезираме прокуратурата да направи инспекция в Министерството на здравеопазването по отношение на изказванията на доктор Дечев, тъй като съгласно нас е налице проведена, координирана и осъществявана с административна защита кражба на здравните осигуровки на българските жители. Това деяние заплашва живота на жителите, пациентите и утежнява работата на лекарите и медицинския личен състав, изясни зам.-председеталят на ПГ на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев.
Припомняме, че в свое изявление преди два дни доктор Дечо Дечев разгласи, че касата се източва посредством лобистки закони. По думите му има проведена система за отчитане на действия, които са били по-малък размер или изобщо не са осъществявани. Дечев описа по какъв начин за едно лекарство за частна болница се заплаща 7 пъти по-висока цена, в сравнение с за държавна или общинска болница.
Драгомир Стойнев бе безапелационен, че това се случва поради законови текстове, вкарани от парламентарната група на ГЕРБ, които узаконяват тази кражба на гърба на българските жители. Всичко това можеше да бъде избегнато, в случай че през 2018 година вотът на съмнение на левицата на тематика опазване на здравето бе признат. Още тогава сигнализирахме за тези проблеми, акцентира Стойнев.
Няма система, която да действа обикновено. Институциите са пропити от непросветеност и от всичко това страдат българските жители, добави социалистът. Той още веднъж напомни настояването на Българска социалистическа партия лечебните заведения да не са търговски сдружения.
За това, че от левицата от години слагат проблемите в опазването на здравето на всички равнища, приказва и проф. Георги Михайлов. Въпросите, които засегна доктор Дечев, бяха претекстове за вотът ни на съмнение, обвързван с промяната в опазването на здравето, изясни още Михайлов. Реформите, които се обещаваха в областта на опазването на здравето, моделът на ръководство и финансиране, електронната здравна система, както и търговете за продажба на лекарства - нищо от това не е изпълнено към този момент три години и на процедура ние стоим на едно място с едни и същи проблеми, без значение, че се усилват всяко година вноските и публичните средства за опазване на здравето, добави депутатът. Той подсети, че от Българска социалистическа партия от дълго време оферират регионализация на здравепоазването. Европейската комисия регистрира, че смъртността от най-социалнозначимите болести у нас е поради това, че 80% от лечебните заведения в страната се намират в 4 града в България. Регионалният принцип на развиване на опазването на здравето е извънредно значим, с цел да може всеки български жител в избрания час да получи точната диагноза и точното лекуване, заключи проф. Михайлов.
Д-р Десислав Тасков разяснява и друго изказване на Дечо Дечев - по тази причина, че специалиститепо здравни грижи и медицинските сестри са лъгани неведнъж. Балонът се пука, не можем да продължим повече по този начин. Трябва да отменим този модел на финансиране. Не можем да приказваме за влизане на търговски и застрахователни сдружения, когато 5 милиарда лв. излизат от джоба на всеки един от нас, добави депутатът от левицата.
Не може българинът да би трябвало да бърка по-дълбоко в джоба си, а да не могат да се остойностят здравните услуги за него. Болниците, държавните и общинските публични заведения не би трябвало да бъдат търговски сдружения, акцентира още Тасков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР