От БФС се похвалиха с успешното въвеждане на системата Видео

...
От БФС се похвалиха с успешното въвеждане на системата Видео
Коментари Харесай

БФС отчете 92% успеваемост на VAR в България

От БФС се похвалиха с сполучливото въвеждане на системата " Видео помощник рефер " (VAR) в българското състезание. Това се случва 1 година след приемането на решението за потреблението на VAR, а също така пет месеца и половина след първото публично потребление на системата.

" Точно година след старта на плана " VAR "  в българското състезание, обстоятелствата демонстрират, че навлизането на технологиите по българските терени е изиграло основна роля за по-голямата обективност и правдивост при взимането на решения от страна на съдиите. Равносметката от използването на системата в 90 мача от Първа професионална лига, Купата на България и Суперкупата на България е, че при над 92% от прегледаните обстановки реферите са взели вярно извънредно решение благодарение на технологиите.

Дотук системата се е употребила в 57 случая от общо 90 дуела от българското състезание, или приблизително един път на 1.6 мача. Т.нар. " позитивни намеси " - при които потреблението на VAR e довело до присъждане на правилно решение, без значение от първичната преценка на съдията, са 48. От тях 16 корекции са директни (без видеопреглед от страна на съдията), като 15 от тези обстановки са свързани със засади, а една – за признаване/отменяне на гол при противоречиво състояние на голлинията. При останалите 32 " позитивни намеси "  пък се е стигало до видеопреглед от страна на основния арбитър: в 22 от тези случаи – за отсъждане/отмяна на углавен удар; в 8 случая – за отсъждане/отмяна на червен картон; в 2 случая – за нарушаване във етапа на създаване на голова офанзива.

Неправилните намеси на VAR до момента са 9, като 4 от тях не са довели до присъждане на неверно решение и надлежно не са ощетили тимовете, защото при преразглеждането на обстановката основният рефер се е уверил в правилността на първичното си решение. Само в 5 случая " пасивната интервенция " на VAR е довела до неверни отсъждания – всичките, касаещи отсъдени/неотсъдени наказателни удари.

Съществено е да се означи, че въвеждането на системата VAR на процедура взема решение един от най-спорните моменти в практиката на футболното съдийство – признаването или анулацията на попадения поради наличието/отсъствието на състояние за засада. Фактите демонстрират, че в нито един от упоменатите 90 дуела дотук няма позволен или погрешно анулиран гол поради засада ", написаха от БФС.

Не на същото мнение обаче са клубове и почитатели. Оплакванията за субективността на VAR въобще не са необичайност. Само за миналия XI кръг в два мача се оплакаха от неверни решения на системата. Треньорът на " Берое " Петър Колев разгласи, че против отбора му е отсъдена незаслужено дузпа плюс червен картон за игра с ръка при загубата с 0:1 от " ЦСКА 1948 ". От " Ботев " (Пд) пък напряко пуснаха тъжба, в която главният акцент е анулираният гол на Маркиньос при. Претенции след този мач имаха и " алените ".

През май, единствено две седмици след въвеждането на VAR, Любослав Пенев, тогава треньор на " ЦСКА-София ", също.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР