От Асоциацията за отговорно небанково кредитиране отчитат последователен ръст при

...
От Асоциацията за отговорно небанково кредитиране отчитат последователен ръст при
Коментари Харесай

Внимавайте за съмнителни обяви за кредити

От Асоциацията за отговорно небанково кредитиране регистрират пореден растеж при бързото кредитиране. Вписаните финансови институции са над 300.

,,Оборот от порядъка на 250 милиона на година това са много под 10 % от общото кредитиране ", съобщи Николай Цветанов, ръководител на асоциацията пред Българска национална телевизия.

Според едно от последните социологически изследвания потребителите на бързи заеми са в дейна работна възраст сред 30 и 60 години. 82% от клиентите на услугата са взимали до три заема въобще. Една трета са се лимитирали единствено с един бърз заем. Най-често бързи заеми се теглят за закупуване на техника, за ремонтни действия, покриване на битови потребности и пътувания.

На този декор от асоциацията предизвестяват за съмнителни разгласи в обществените мрежи.

,,Опитът ни демонстрира, че в множеството случаи това са действия, които са безусловно нерегламентирани. Често членове на асоциацията са адресирани с молби на клиенти, които са попаднали през тази скица или на лица, които дават обещание, че ще им оказват помощ да не върнат заема. Това не е естественото място, на което един консуматор може да срещне консуматор ", разказаЦветанов.
 
Според финансовия съветник Стоян Георгиев бързите заеми могат да бъдат рисков инструмент, в случай че не са планувани добре.
,,Изключително значимо е клиентите в действителност да схващат и вникнат в изискванията на съответния бърз заем и да са безусловно сигурни, че могат да го върнат. Има огромен риск при тях да се влезне в дългова серпантина ", уточни Стоян Георгиев.

,,Наказателните лихви от време на време в действителност могат да бъдат убийствени и да съсипят финансите на едно домакинство ", безапелационен е финансовият съветник.

Как бърз заем може да се оскъпи с 300%

Затова съветът на експерта е да не се задоволяват непотребни прищявки, които не може да си позволим.
,,Поради по-ниския надзор при бързите заеми и по-лесното разпределяне е мото по-лесно ние да си помислим, че щом ни го дават имаме способността да го върнем ", подчертава Стоян Георгиев.
 
 Istock Istock
Практиката демонстрира, че към 25 % от хората се пробват да изтеглят сума, която не дава отговор на финансовите им благоприятни условия.
 
,,Общо за пазара неприятните заеми са може би в границите на пет %. Не бих обобщавал, че целият бранш е проблематичен. Обратното - биха споделил, че има компании на пазара от над 10 година ", увери Николай Цветанов, ръководител на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.
 
Най-често заемите се взимат за интервал сред половин и една година или сред три и шест месеца. В 90% от случаите бързите заеми се изплащат в период до една година.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаРасте делът на хората с бързи заеми лихви разгласи бързи заеми .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×Достъп за логнати консуматори За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрация
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР