От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) имат свои

...
От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) имат свои
Коментари Харесай

АИКБ искат мярката 60/40 да стане 60/0

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) имат свои оферти за намаляване на икономическите последствия от ограниченията за ограничение на разпространяването на ковид - COVID-19 според решение на НСТС от 13.04.2020 година

Те са изпратили предложение от 25-страници до вицепремиера Марияна Николова, обществения министър Деница Сачева и до секретаря на Тристранката (Националния съвет за тристранно съдействие - НСТС) Васка Шушнева.

От асоциацията оферират още в този момент да стартира създаване на стратегия за излизане от рецесията, като се набелязват ограничения, които ще би трябвало да се ползват след повдигането на изключителното състояние.

От работодателската организация оферират промени в нормативни актове - за действително оказване на поддръжка на заетостта и приходите на работещите хора посредством трансформиране на мярката 60/40 в 60/0.

Те желаят гладко придвижване на артикули и товари, поощряване на туризма, поддръжка за дребния бизнес и самонаетите, поддръжка на допълващите просветителни действия, ограничения за поддръжка на фиска и други.

АИКБ упорства да бъдат направени промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние. С тях страната да заплаща 60 % от осигурителния приход на служащия, чието работно място е застрашено от рецесията. Това да е всичко, което чисто неработещите получават като обезщетение, желаят от АИКБ.

Обяснението на АИКБ е, че по този начин ще се облекчат работодателите, които употребяват мярката 60/40. Според тях тази мярка действително била 23/77, а вдишване на част от осигуровките от страната действителното съответствие в чистия приход на ползвателите би бил държава/предприятие 38/62 (само 38% от страната поради противоположното заплащане на осигуровки и налози и цели 62% от неработещото предприятие).

Според АИКБ механизмът 60/40 е неработещ и по-малко от 1% от предприятията са декларирали предпочитание да го употребяват. Броят на записаните безработни е неколкократно по-голям от служащите, които разчитат на тази поддръжка, с цел да запазят работата си.

Държавата да изплаща 3-месечни компенсации непосредствено на служащите, чийто работни места са застрашени. При редуциране, безработните имат право до 12-месечно обезщетение. Моделът 60/0, който АИКБ предлага, към този момент е потвърдил пригодността си и се употребява сполучливо в страните от Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, стимулират се от работодателската организация.

Според тях по този начин биха се отстранили две явни неточности, които вършат мярката неработеща и усилват безработицата. Първа е, че неработещите хора живеят по-добре от работещите, като получават същия приход, само че без да работят. Втората - предприятието би трябвало да заплати с 62% от чистия приход на служащия, а то е лишено от доходи заради възбрана за работа.

От АИКБ оферират и прекратяването на задължението за възнаграждение на такса за битови боклуци и налог " Сгради " за затворените обекти и предприятия за интервала, в който са прекратили наложително активността си. При прекъсната активност не се генерират боклуци, както и не се употребяват услуги от общината. Освобождаването от тези заплащания при липса на активност ще спомогне за понижаване на така и така влошеното финансово положение на засегнатите компании.

От Асоциацията оферират погашение на изключителна еднократна безплатна помощ от 1000 лева за самонаети и микропредприятия с до 9 заети. Разходите за сходна мярка биха коствали на страната при оптимистичен сюжет 171 млн. лева и 278 млн. лева при скептичен сюжет. В първия вид от нея биха се възползвали 170 995 микро компании, а при втория - 277 798. Подобни ограничения бяха въведени към този момент в Гърция, Италия и Хърватия и други

Като облекчение за туризма от АИКБ предлагат облекчено издаване на визи на главните групи туристи на място при идването им в България. Те поддържат да се позволи активността на дребни фамилни хотели и заведения за хранене при прецизно съблюдаване на отстояния и условията са сигурност. Неработещите обекти да се освободят от заплащания за наеми.

Сред другите оферти са масирана маркетингова акция за показване на страната ни като туристическа дестинация, механизми за поощряване на вътрешния туризъм в това число чрез даване на ваучери за здравна предварителна защита и рехабилитация на служащи и чиновници в размер на 720 лева за една календарна година за отдих в България (по модела на ваучерите за храна).

Въвеждане на електронни товарителници и опцията логистичните бази да станат продължение на въведените както в Европейски Съюз, по този начин у нас " зелени коридори " са двете ограничения за обезпечаване на безпрепятственото придвижване на артикули и товари, които АИКБ е записала в предлагането си към Тристранката. Логистичните бази би трябвало да се преглеждат като обекти от сериозната инфраструктура на страната.

От АИКБ оферират заледяване на заплатите в обществения бранш на нивото от 2019 година и редуцирането на обществени разноски, свързани с покупки на вносни артикули, които не са свързани с COVID-19. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР