От 900 лични лекари в София само 200 са получили

...
От 900 лични лекари в София само 200 са получили
Коментари Харесай

Личен лекар: Не мога всеки ден да притичвам до РЗИ за 10 дози

От 900 персонални лекари в София единствено 200 са получили ваксини. Това съобщи пред  д-р Захаринка Вълканова, общопрактикуващ доктор в пловдивското село Крумово. Днес за първи път тя би трябвало да получи 10 дози от имунизацията на " Астра Зенека ", макар че към този момент е ходила най-малко 7-8 пъти до локалното РЗИ, а при нея за имунизация против ковид са се записали 250 души.

Именно поради неналичието на ваксини за джипитата Сдружението на общопрактикуващите лекари упорства за ново, по-добро разпределение на количествата ваксини сред персоналните лекари и имунизационните пунктове. Оттам са подготвили писмо с рекомендации до Министерството на здравеопазването, което считат да връчат на министър Костадин Ангелов през днешния ден, уточни Вълканова.

" За страдание казусът с имунизациите се оказа все по-сериозен, тъй като ние сме общо 4 300 джипита и за момента доста дребна част от нас са получили какъвто и да е брой ваксини. 75% сме джипита и 25% са имунизационните центрове. Оказва се, че имунизациите най-вече се раздават на имунизационните центрове, което няма неприятно, само че ние направихме едни описи и редно беше първо да имунизираме рисковите групи, т.е. четвърта група, а имунизационните центрове посещават основно младежите, които не са в подобен висок риск. Списъците, които направихме, станаха съвсем безсмислени, тъй като аз през днешния ден като получа един флакон, кой по-напред да имунизирам, по какъв начин да подбера тези 10 индивида ", пита д-р Захаринка Вълканова. По думите й персоналните лекари познават добре пациентите си, знаят кой с какъв риск е, какви са предишните му болести и могат да сигнализират за постваксинални реакции, до момента в който в центровете това не се прави.

" Не мога да прибягвам всеки ден до РЗИ, с цел да вземам по 10 дози от имунизацията . От Крумово до РЗИ са 20 км, всички разноски са за наша сметка, даже дезинфектантите. Досега съм ходила 7-8 пъти, но има и други сътрудници в по-отдалечени места, които са на по-голямо разстояние. При предходното ми вървене до РЗИ, отидох, чаках, но ваксините ги взеха центровете и за персоналните лекари нямаше ", разяснява тя.

Вчера в Пловдив персоналните лекари са получили единствено по един флакон ваксини, които стигат за 10 души, въпреки че в здравната ревизия са получени 4700 дози, заяви Би Ти Ви. " Вчера съумях да взема един флакон, само че ги изразходихме. Има доста чакащи ", разяснява пред и доктор Светлана Танчева.

 

" ПРЕСТРЕЛКА "

" За нас е недопустимо в изискванията на общ недостиг все още да се премълчава опцията ОПЛ (общопрактикуващите лекари - бел.ред.) да имунизират всеки декларирал предпочитание, като за това се показват единствено „ пунктовете “. Това основава усещане за опит за приоритизиране и основаване на напрежение сред двете структури. На последното ОПЛ няма да се поддадат и ще бъдем, както постоянно, правилни по отношение на сътрудниците си ". Това се споделя в на Сдружението вчера. 

Оттам намират за странно писмото на здравния министър от петък (26 февруари), в което той се обръща към тях " във връзка на постъпващите в Министерство на здравеопазването сигнали за отвод на общопрактикуващи лекари да вземат участие в имунизационната акция против COVID-19 ". В тази връзка персоналните лекари декларират, че те са " за " и участват активно и дейно, доколкото им се дава опция, в акцията по всеобща ваксинопрофилактика. " Възможно е да има и сходни случаи на отвод, само че коректността изисква и настояваме да получим лист с броя и съответните имена на тези сътрудници, с цел да проверим всеки един и потърсим решение на казуса, защото аргументите могат да са разнообразни ", декларира доктор Любомир Киров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари. По думите му изброените в писмото им проблеми - като нищожните количества ваксина, обезпечена за персоналните лекари, която на процедура ги изхвърля от процеса на имунизация, метода на даването и неразбираемата логичност на систематизиране и други, имат демотивиращ резултат за джипитата.

" Изключително демотивиращо за сътрудниците е да виждат по какъв начин, до момента в който чакат на опашка, се дават огромен брой флакони за други места за имунизиране, а по-късно на тях им се отхвърля заради привършване или се отпуска по 1 флакон. Това са действителностите ", споделят персоналните лекари.  " Считаме обаче, че е по-важно да бъдат подкрепени болшинството от ОПЛ, които са подготвени и вземат участие в процеса на всеобща имунизация (за информация, сътрудниците, които и в днешния ден (неделя, 28 февруари) се редиха на опашка в София, с цел да получат ваксини), в сравнение с да се подчертава на малцината, които основават някакъв проблем, който на фона на общата готовност на ОПЛ, на пунктовете и мобилните екипи, надали ще компрометира процеса ", споделят те. Джипитата оферират предпочитано да бъдат доставяни ваксини за обезпечаване на имунизацията на подадените от тях описи от хора. А вместо да се губи време в очакване на опашка за ваксини, да се пусне в деяние доставката на ваксини до практиките, каквато логистика бе обещана.

 

ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ

Хаосът със свободната имунизация против Covid-19 продължава и през днешния ден.  От рано сутринта започнаха да се вият опашки пред пунктовете в София, където към момента работят така наречен " зелени коридори " - такива има, но на все по-малко места и приоритетно за хората от първите 4 етапи на имунизационния проект, така като голяма част от столичните лечебни заведения просто нямат с какво да ваксинират.

Въпросните коридори работиха основно през предишния уикенд по разпореждане на премиера Бойко Борисов, нарушавайки признатата тактика за имунизиране. В понеделник някои от тях прекратиха работа поради изчерпването на доставените препарати, други пък и заради липса на ваксини спираха имунизирането след 2-3 часа работа.

До приемане на нови дози от имунизациите зелените коридори например временно са прекратени във Военномедицинска академия и болница „ Св. Анна “ .

Както и вчера, и през днешния ден " Пирогов " ще ваксинира единствено членовете на Секционни изборни комисии и всички, на които би трябвало да се сложи втора доза ваксина. " Поради привършване на количествата свободният достъп до имунизационните ни пунктове се приключва. Той ще бъде обновен при доставка на нови количества ", оповестиха оттова и регистрираха 550 души, имунизирани с Oxford/AstraZenca, на 1-ви март.

От през днешния ден, 2 март, работа възобновява кабинетът за имунизации към УМБАЛ   " Св. Иван Рилски " , оповестиха от уеб страницата за лечебното заведение, пред което още в 7 ч. се бе оформила дълга опашка. " Ще се слагат ваксини на Astra Zeneca. С приоритет ще се имунизират хората от фаза 3 и 4. Кабинетът е отворен и за хора отвън предпочитаните групи. Той ще работи от 8:00 часа до привършване на наличните количества ", посочиха оттам.  Един от чакащите там мъже изясни пред Би Ти Ви, че това е петият път, когато чака пред разнообразни лечебни заведения в последните десетина дни с вяра да успее да се имунизира.

От през днешния ден и УМБАЛ " Александровска " възобновява активността на кабинета за свободен достъп до имунизиране с Astra Zeneca, разположен пред бариерата на болничното заведение. Работното време е от 8.30 до 17.30ч., всеки ден до привършване на количествата ваксини. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР