От 7 януари пенсионерите ще усетят ефекта на големите промени

...
От 7 януари пенсионерите ще усетят ефекта на големите промени
Коментари Харесай

От 7 януари: нови пенсии и две добавки към тях

От 7 януари пенсионерите ще усетят резултата на огромните промени в пенсиите, влезнали в действие на 25 декември. Това значи нови, преизчислени размери на пенсията за всички, както и две добавки - към този момент неизменимата коронавирус добавка, която обаче е на половина на получаваното от октомври до декември и дребна сума от нарастването на пенсиите за последните 7 дни на годината. Какво ще получат пенсионерите този месец?

 

ПРЕИЗЧИСЛЕНИ ПЕНСИИ

Всички трудови пенсии и добавки, отпуснати до 24 декември 2021 година, са преизчислени с нов коефициент за всяка година автентичен трудов стаж. Той е повишен от 1,2 на 1,35, като се чака това да докара до приблизително 12,5% нарастване на пенсиите.

Именно този месец стартира изплащането на преизчислените пенсии. За да схванат какъв е новият размер на пенсията им, пенсионерите би трябвало да изискат разпореждането от Национален осигурителен институт, като могат да го получат с предложено писмо, посредством системата за несъмнено електронно връщане или на място в териториалното отделение на Национален осигурителен институт.

Промяната може да не се почувства осезаемо от пенсионерите поради добавката от 120 лева, която получаваха, само че тя е историческа - такова преизчисление не е правено от 2008 година То е и доста по-голямо от нормалните няколко %, с които пенсиите се осъвременяват всяка година по швейцарското предписание.

 

НОВИ РАЗМЕРИ НА НЯКОЛКО ВИДА ПЕНСИИ

Наред с преизчислението, на 25 декември 2021 година влязоха в действие и нови размери на няколко типа пенсии. Минималната пенсия се усилва от 300 на 370 лева Максималната се подвига от 1440 на 1500 лева Социалната пенсия за напреднала възраст става 170 лева Минимална пенсия се чака да получат към 1 030 000 възрастни, което е половината от пенсионерите у нас. Ограничени от тавана ще бъдат пенсиите на към 34 000 пенсионери.

Заедно с тези пенсии се усилват и други типове минимални и обществени пенсии. Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, отпускана при повърхностен застрахователен стаж става 314,50 лева Личната пенсия за неработоспособност заради общо заболяване ще бъде сред 314,50 и 425,50 лева съгласно степента на увреждане. Минималният размер на наследствената пенсия нараства на 277,50 лева

Заради нарастването на обществената пенсия се усилват още някои типове пенсии и добавки - обществените пенсии за неработоспособност, пенсиите за военна и гражданска неработоспособност и персоналните пенсии, както и добавката за непозната помощ, добавката за инвалидите от Отечествената война и тази за ветераните от войните.

 

КОВИД ДОБАВКА

От януари до края на юни пенсионерите ще получават по 60 лева коронавирус добавка, без значение от размера на пенсията. Това е на половина по-малко от 120-те лева, получавани от октомври до декември, само че дружно с преизчислението общата сума следва да е най-малко толкоз, колкото беше преди Нова година.

 

ДОБАВКА ЗА 7 ДНИ

С тазмесечните си пенсии пенсионерите ще получат и дребна добавка, която ще е разликата сред старите и новите размери на пенсиите за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 година

 

ДОБАВКА ЗА ВАКСИНА

През последните дни на остарялата година бе решено да се подтиква имунизацията измежду възрастните с нова добавка за имунизирани пенсионери. Тя е 75 лева и макар че програмата за стимулиране влиза в действие от през днешния ден, първите добавки ще бъдат изплатени с февруарските пенсии.

Право на добавката ще имат:

- всички пенсионери, които към 31 декември 2021 година са със приключен имунизационен цикъл. Те ще вземат еднократно 75 лева с пенсията си за февруари, без да се подават никакви документи. 

- всички пенсионери, които са с недовършен имунизационен цикъл и завършат този цикъл в интервала от януари до юни 2022 г, както и хора, които си слагат в този интервал бустерна доза. Няма да има струпване на добавки - добавката от 75 лева може да се ползва само един път. Т.е. ако пенсионерът е получил добавка за приключен имунизационен цикъл до края на декември 2021, а после си сложи бустерна доза до три месеца, няма да има право на втора добавка. 

- право на 75 лева добавка ще имат и пенсионери, които си слагат първа доза от началото до края на месец юни. Целта е да не се усещат ощетени хората, които са се ваксинирали с първа доза в последния момент от действието на тази стратегия за стимулиране и не могат да повторят втора доза в границите на приключването й.

 

ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ

През 2022 година дамите ще могат да се пенсионират на 61 години и 10 месеца при 36 години и 2 месеца застрахователен стаж, а мъжете - на 64 години и 5 месеца с 39 година и 2 месеца застрахователен стаж.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР