От 5% до 10% от домакинствата в България са богати,

...
От 5% до 10% от домакинствата в България са богати,
Коментари Харесай

Родните баровци по-богати от италианските и гръцките

От 5% до 10% от семействата в България са богати, с ползване на средноевропейци и евентуално с обучение на такива. Това са хора, които изпращат децата си в елитни университети в чужбина и водят прекрасен живот. Според данните за домакинските бюджети на Световната организация за проучване на неравенството, които се вършат по интернационално одобрена методика и са налични за десетилетия обратно, най-богатите 5% от българите са по-богати от най-богатите 5% от италианците. От гърците изрично сме по-богати през последните години. Спрямо чехите се оправяме сносно, с австрийците и германците не можем да се съпоставяме още. Но в действителност това демонстрират данните. Това сподели пред " Блумбърг тв България " доктор Димитър Събев от Институт за стопански проучвания към Българска академия на науките.

Това удостоверява тезата, че ножицата сред небогати и богати се е отворила, разяснява той. Събев сподели, че при италианците има единици, които са мултимилиардери, каквито в България няма, само че в случай че се вземат 5-те % най-богати италианци и петте % най-богати българи, " българите са по-добре ". " Проблемът за останалите 90-95% е, че както го споделя Христо Смирненски в " Приказка за стълбата ", един път качиш ли се при тези 5-10%, внезапно забравяш какво се случва там долу ", даде образец специалистът.

" Другите 95% малко са забравени във връзка с просветителни институции, във връзка с достъп до опазване на здравето и така нататък Нашето общество се управлява от едни правила, които не са типично европейски ", акцентира Събев. Той добави, че правилото " да не изоставяме другаря си в неволя ", което го има даже и при англосаксонците, а участва и в българския темперамент, не е отразено в нашата данъчна система.

Според него би трябвало да имаме данъчна система с прогресивно облагане. " В България данъчното облагане не е нито прогресивно, нито съразмерно, а е регресивно. Богатите заплащат по-малък % от своите приходи като налози и осигуровки, в сравнение с бедните ", разяснява той.

" Хората, които са в тези 5% и се оправят по-добре от тези 5% италианци, би трябвало да способстват повече за развиването на българското общество, в сравнение с останалите. Хората, които се оправят добре в живота и в кариерата си, не би трябвало да бъдат наказвани от страната, само че при всички случаи те употребяват по-голямата част от обществената инфраструктура, с цел да получат своите пари ", уточни икономистът.

Източник: вестник " Дума "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР