От 30 години насам ние сме скъсали със съветския блок

...
От 30 години насам ние сме скъсали със съветския блок
Коментари Харесай

Гяуров: 30 г. руският шпионаж си разиграва коня в България

От 30 години насам ние сме скъсали със руския блок и с опеката на руските служби, само че не направихме нужното да изкореним остатъците и резултатът е налице, разяснява пред БНР Димо Гяуров, някогашен шеф на Националната разследваща работа.

Според Гяуров сме позволили „ години наред съветският шпионаж да си разиграва коня в България “ и не сме предприемали съответни дейности.

" И в разузнаването има червени линии, които не трябва да бъдат пресичани ", съобщи Димо Гяуров.

Той към този момент определи казуса с разбиването на шпионската мрежа в изгода на Русия като „ квартален шпионаж “ и „ квартално разузнаване “.

„ Оперативното равнище на лицата, които са в мрежата, нещата, които наблюдавахме от записите, са на извънредно ниско оперативно равнище “, разясни Гяуров в предаването „ Преди всички “.

„ Когато споделям „ квартален шпионаж “, нямам поради, че това е мрежа, която е извънредно елементарно да бъде разкрита. Постижението е доста положително, зад него се крият големи старания “, добави той и посочи, че „ неналичието на оперативна готовност, неналичието на разсъдък ни минимум не омаловажава резултата от интервенцията по задържането на тази мрежа “.

На всички е ясно, че никой шпионин не прониква като във филмите за Джеймс Бонд в местата, които го интересуват, самичък, означи още Гяуров.

„ Много постоянно от оперативна позиция е по-важно да пресечеш една активност, в сравнение с да достигнеш до неоправдателната присъда “, разяснява Димо Гяуров. 

„ Аз си изяснявам това държание на тези лица, които предадоха България, с безочливост “, съобщи Гяуров. По думите му участниците в шпионската спекулация са имали спокойствието и убедеността, че никой няма да ги преследва.

Няма да стигнем до разкъсване на дипломатическите връзки сигурно, акцентира Димо Гяуров, запитан каква ще бъде ответната реакция на Москва.

В сряда външният министър Екатерина Захариева пусна поредност от постове в формалната си Facebook страница, с които се похвали какъв брой са възхитени всички в НАТО от лова на шпиони в България.

“Започна вторият ден от срещата на външните министри на страните-членки на НАТО в Брюксел. Това е първата присъствена среща на Алианса от повече от една година насам. Преди началото на съвещанието разговарях с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с сътрудниците Богдан Ауреску (Румъния), Збигнев Рау (Полша), Жан Аселборн (Люксембург), Луиджи ди Майо (Италия), Ине Сьорайде (Норвегия). Колегите поздравиха България за решителните дейности по разбиването на мрежата за шпионаж в интерес на Русия ”, рапортува Захариева в обществената мрежа.

“Русия се пробва да подкопае демократичните институции, да се намесва във вътрешната политика и да ускори разследващата си активност ”, разяснява Столтенберг шпионската спекулация, представен от БНР. По думите му “в България следим модела на държанието на Русия от последно време ”. “Алиансът напълно поддържа напъните на България да се бори със зловредната съветска активност ”, сподели още Столтенберг след среща на външните министри на страните от пакта.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР