Oт 3 юли 2024 г. пластмасовите капачки на всички съдове

...
Oт 3 юли 2024 г. пластмасовите капачки на всички съдове
Коментари Харесай

До юли 2024 г.: Производителите на безалкохолни преминават изцяло към пластмасови бутилки с прикрепени капачки

Oт 3 юли 2024 година пластмасовите капачки на всички съдове за питиета от пластмаса за еднократна приложимост, с съдържимост до 3 литра, да остават прикрепени към съдовете по време на приложимост на продукта

Индустрията на производителите на безалкохолни питиета и бутилиращите компании за вода в България има визия за реализиране на цялостен кръгообразен модел на употребяваните от бранша опаковки. Тя е в осъществяване на Европейската инструкция за събиране на 90% от пластмасовите бутилки и вложение на минимум 30% рециклирано наличие в новите бутилки до 2030 година в страните-членки, както и в поддръжка на декларираните планове на българското държавно управление за усъвършенстване на процеса посредством въвеждане на депозитна система.

Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България (АПБНБ) изцяло поддържа задачите на Директива 2019/904 на Европейски Съюз по отношение на намаляването на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда . Тя залага редица поредни ограничения за поощряване прехода към кръгова стопанска система в целия Европейски съюз, постигането на кръгообразен витален цикъл при пластмасите и попречване на замърсяването от изпускането им в околната среда.

Едно от условията на Директивата е от 3 юли 2024 година пластмасовите капачки на всички съдове за питиета от пластмаса за еднократна приложимост, с съдържимост до 3 литра, да остават прикрепени към съдовете по време на приложимост на продукта .

„ Устойчивото развиване, опазването на околната среда и отговорността за построяването на едно по-добро бъдеще както за нас, по този начин и за поколенията след нас е измежду главните цели на нашата промишленост. Вярвам, че в последните години постигнахме извънредно положителни резултати в посока цялостна рециклируемост и понижаване тежестта на употребяваните опаковки, в тяхното събиране и оптимално оползотворяване. Изпълнението на Директивата на Европейски Съюз, по отношение на пластмасовите съдове за еднократна приложимост, и прекосяването към прикрепени към бутилките капачки, от страна на производителите на безалкохолни питиета и бутилиращите вода компании у нас е следващата стъпка, която би трябвало да създадем “, показа Жана Величкова, изпълнителен шеф на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България (АПБНБ) и добави: „ Радвам се, че към този момент сме очевидци на тази значима смяна и още от началото на предходната година се отличиха производители, които оферират продуктите си с прикрепени към бутилката капачки. Това е много огромна инвестиция, която обаче имам вяра, че си заслужава да бъде осъществена, с цел да можем всички ние като общество да се възползваме от преимуществата, които тя дава. “
За PET пластмасовите бутилки за еднократна приложимост Директивата на Европейски Съюз планува и условия за вложен материал от рециклирана пластмаса – най-малко 25% до 2025 година и най-малко 30% до 2030 г . Голяма част от производителите на безалкохолни питиета в България към този момент работят и по нейното осъществяване.

Производителите на питиета в цяла Европа са потвърдени водачи в устойчивостта, най-иновативни и напреднали в потреблението на изцяло рециклируеми опаковки – PET пластмасата, да вземем за пример, може да са рециклира неведнъж, а еко дизайнът към този момент е стандарт за доста от тях. Ето за какво, от задължените промишлености те първи бяха избрани от Европейски Съюз за постигането на амбициозните цели в новото Европейско законодателство за пластмасовите артикули за еднократна приложимост.

„ Приоритет на сектора е затварянето на кръга за всички PET опаковки в страната по модела „ От бутилка в бутилка “, чрез оптимално събиране, преработване и приложимост на преработвания материал в производството на нови опаковки за питиета “, разяснява още Жана Величкова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР