От 280 хил. български граждани във Великобритания, едва 45 хил.

...
От 280 хил. български граждани във Великобритания, едва 45 хил.
Коментари Харесай

Само 45 хил. българи във Великобритания са придобили имиграционен статут

От 280 хиляди български жители във Англия, едвам 45 хиляди са придобили имиграционен статут към днешна дата. Данните показа омбудсманът Мая Манолова на полемика за проблемите на българите във Англия във връзка Брексит.

Срокът за придобиването на имиграционен статут след излизането на Англия от Европейския съюз е до 31 декември 2020 година, само че дали това ще е окончателният краен период, към момента не е ясно. Опасността Обединеното кралство да напусне без договорка става все по-голяма. Липсата на съглашение ще сложи в неуместна позиция жителите на страни членки. С това са свързани редица други права - трудови, обществени и здравни, предизвести Манолова.

Притеснението на публичния бранител е, че при вероятно овакантяване на Англия без съглашение, ще бъдат съществено застрашени правата на хората в страната. Нейните опасения са свързани и с българските жители, които не са придобили имиграционен статут и не са почнали процедурата по подобен. По думите на Манолова голям проблем е и съществуващата неизясненост по какъв начин сънародниците ни в Англия, ще могат да упражняват своите права, а също по този начин и изключителната трудност на административната процедура за придобиването на подобен статут.

Проблем ще бъде и незадоволителната компютърна просветеност, невладеенето на езика, което е обвързвано с уязвимата част от българската диаспора, пребиваваща във Англия. Манолова упорства да се притегли вниманието на българските институции и да има осведомителна акция. Според нея е нужно да се ускори административният потенциал на нашите институции и да има дейни дейности на страната за поддръжка на сънародниците ни в Англия. "Една институция не може да се оправи сама и ще бъде належащо взаимоотношението сред всички страни ", прикани омбудсманът. Освен това сънародниците ни в Англия са обезпокоени от обстоятелството, че неразбираемият статут на Англия, подбуден от Брексит, ще засегне към този момент добити и упражнявани права. Основните провокации, съгласно българите, сезирали Манолова, са свързани с придобиването на новия им имиграционен статут и затруднената обществена интеграция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР