От 22 март до 22 април тази година мюсюлманите бележат

...
От 22 март до 22 април тази година мюсюлманите бележат
Коментари Харесай

Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

От 22 март до 22 април тази година мюсюлманите бележат свещения си месец Рамазан. 

 

Постът е всекидневен и трае от зазоряване до залез „ до момента в който се разграничават бял и черен конец “. 

 

Мюсюлманите се въздържат от изразходване на храна, приемане на течности, пушене и полови връзки.

 

Мюсюлманите са също по този начин инструктирани да се въздържат от греховно държание, което може да анулира премията от поста, да вземем за пример псуване, лъжене и пердашене. 

 

Храни и питиета се сервират всеки ден преди зазоряване и след залез слънце, наричани респективно сухур и ифтар.

 

Смята се, че духовните награди (тауаб) за постенето се умножават в месец Рамазан. 

 

Постенето на мюсюлманите по време на Рамазана нормално включва увеличеното предложение на молебствия, декламиране на Корана и увеличение на положителното държание и щедрост.

 

Думата „ рамадан “ идва от арабския корен рамида или ар-рамад, което значи изгаряща топлота или сухота. Постенето е фард (задължително) за възрастните мюсюлмани, с изключение на болните, пътуващите, старите, бременните, кърмещите, диабетиците или дами в менструация.

Мюсюлманите имат вяра, че през 610 година сл. Хр. архангел Джибрил (Гавраил) се явил на оракул Мохамед и му разкрил Корана, свещената книга на исляма. Счита се, че това се е случило по време на Рамазана.

 

През този месец мюсюлманите постят, с цел да почетат разкриването на Корана. Той се състои от 114 глави и се смята, че това са словата на Бога, или Аллах. Коранът се добавя от hadith - разкази за мислите и делата на Мохамед. Те дружно съставляват религиозните текстове на исляма. 

 

Постенето по време на Рамазан е станало наложително по време на месец Шабан, през втората година, откакто мюсюлманите отпред с Мохамед, мигрират в Мека и Медина.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР