От 21 септември до 3 октомври България ще бъде подложена

...
От 21 септември до 3 октомври България ще бъде подложена
Коментари Харесай

Евроинспектори поемат контрола върху чумата у нас

От 21 септември до 3 октомври България ще бъде подложена на инспекция за ограниченията, които подхваща в битката против африканската чума по свинете, разгласи през вчерашния ден пред БНР министърът на земеделието Десислава Танева. В началото на седмицата тя бе в Брюксел, с цел да търси финансова помощ за ограничение на болестта от африканска чума по свинете. Нямам терзания в това отношение, тъй като ограниченията, които прилагаме, са утвърдени от Еврокомисията. Съществува специфична пътна карта, добави тя. Ще има одит от Европейската комисия във връзка с ограниченията, които прилагаме за африканската чума по свинете, добави Танева.

България е поискала от Европейската комисия незабавно да получи 11 млн. евро, с които да бъдат изплатени компенсации на притежателите на инфектирани с африканска чума свинекомплекси, където прасетата се избиват, и към този момент са унищожени 80 хиляди от общо 126 хил наранени животни. Очаква се до 30 дни помощта да бъде утвърдена, като се търсят способи от европейския бюджет да се провиснал средства за отплата и на стопани на регистрирани дребни обекти за развъждане на свине, които също са инфектирани и подлежат на евтаназиране.

Страната ни ще получи от Брюксел и 2.9 млн. лева за покриване на най-неотложните потребности за използване на ограниченията за прекъсване на болестта. С тях ще се купи лабораторно съоръжение и ще се правят и проби за съществуването на заболяването. Финансовата помощ бе оповестена от земеделското министерство след среща на агроминистъра Десислава Танева с еврокомисаря по опазването на здравето Витянис Андрюкайтис в Брюксел.

Компенсациите са за всички регистрирани свиневъди. Половината от диалозите в Брюксел бяха да обясняваме какво съставляват противозаконните стопанства. Подобно разбиране за Европейска комисия не съществува, посочи министърът. Според нея законът разрешава в персонални стопанства вид " заден двор " да се отглеждат до 5 свине за угояване без прасета майки.

Междувременно зам.-министърът на земеделието Янко Иванов призна, че властта се е провалила в опитите да ограничи популацията от диви свине, които се оказаха главен преносител на африканската чума. Омбудсманът Мая Манолова също разви тезата, че ръководещите са абдикирали от казуса. " Въпреки разясненията и обещанията за справяне с рецесията жителите нямат доверие в институциите, съмняват се в нуждата от крутите ограничения, усещат се като изкупителна жертва и заплащат жестока цена. Вместо бърза реакция и умни решения трайното усещане е, че се абдикира от битката с чумата и се трансферира напълно отговорността върху притежателите, нареждайки им сами да унищожат животните си. В същото време няма посочени места къде да бъдат заровени остатъците, което крие заплаха от съществени екологични вреди ", написа тя във фейсбук профила си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР