От 21 август до 2 октомври тази година земеделските стопани

...
От 21 август до 2 октомври тази година земеделските стопани
Коментари Харесай

Земеделските стопани могат да кандидатстват за помощ за напояване

От 21 август до 2 октомври тази година земеделските стопани могат да аплайват по схемата на държавна помощ „ Помощ в поддръжка на разноски за вода за напояване при развъждане на аграрни култури “ за 2023-а, стана ясно след извършен диалог сред регионалния шеф на Русе Данаил Ковачев и шефа на Областната дирекция на Държавен фонд „ Земеделие “ инж. Красимир Георгиев. Схемата е одобрена според Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна.

Заявленията за подкрепяне по пример, генерирани от Интегрираната система за администриране и надзор (ИСАК), ще се одобряват в Областната дирекция (ОД) на Държавна фирма „ Земеделие ”, отдел „ Прилагане на схеми и ограничения за подкрепяне ” (ПСМП) по непрекъснат адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице.

Утвърденият от Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ (УС на ДФЗ) бюджет по схемата е в размер на 16 млн. лева С държавната помощ ще се компенсират до 80% от направените разноски за напояване, на база предоставена информация от доставчика на услугата за осъществените заплащания по подписаните през 2023 година контракти.

Целта на помощта е поддръжка за аграрни стопани, отглеждащи аграрни култури, които по технология на произвеждане изискват напояване.

Финансовата поддръжка се дава на аграрни стопани – производители на растениевъдна земеделска продукция, които са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските производители и/или регистрирани по реда на Наредба № 22 от 21.12.2016 година за реда за водене на указател на тютюнопроизводителите и указател на лицата, които имат позволение за изкупуване на недопечен тютюн /при подкрепяне разноски за вода за напояване при развъждане на тютюн/. Земеделските стопани също по този начин следва да имат контракт за 2023-а с снабдител на услугата „ Доставяне на вода за напояване “, подписан до 30 септември 2023 година в това число.

До 30 ноември 2023 година Държавна фирма „ Земеделие “ ще изплати финансовата поддръжка на допустимите претенденти след осъществяване на всички административни инспекции, в това число и самостоятелни данни за заплащанията за напояване от всеки аграрни собственик, предоставени от доставчика на услугата „ Доставяне на вода за напояване “.

Максималният интензитет на помощта е до 250 000 евро (488 957,50 лева.) на дружество с активност в първичното произвеждане на селскостопански артикули.

За задачата помощта се натрупва в границите на оптималния интензитет с други краткотрайни ограничения за държавна помощ: „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “, прилагана през 2022 година и „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “, прилагана през 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР