От 2021 година до досега в ЕС цената на природния

...
От 2021 година до досега в ЕС цената на природния
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Към средата на годината петролът и природният газ ще стабилизират цените си

" От 2021 година до до момента в Европейски Съюз цената на природния газ се усили три пъти и половина приблизително, а в интернационален мащаб нарастването е над 8 пъти ", сподели в " Преди всички " Румен Гълъбинов, икономист и финансист, някогашен зам.-председател на Комисията по финансов контрол.
" За същия интервал петролът също си увеличи два пъти цената.

Окуражтелните прогнози са, че към средата на тази година и петролът, и природния газ ще стабилизират цените си . Това ще спомогне за спад на инфлацията,  тъй че за можем да се възстановим по-видимо като стопанска система.

И растежът на Брутният вътрешен продукт да изпревари растежа на инфлацията , тъй като в този момент е противоположното ", разясни още икономистът.

Инфлацията в края на ноември 2021 беше 7, 3 на 100, в този момент чакаме данните за цялата година, евентуално ще е към 8 на 100, а растежът на Брутният вътрешен продукт е 4,5 %, като евентуално да се вдигне до 5%. И от средата на годината се надавям, по-осезаемо да се възвърне тази наклонност ", съобщи Румен Гълъбинов.

По думите му мораториумът би трябвало да бъде единствено за към месец , а по-късно да се създаде проект за подкрепяне и на индустриалните консуматори, а също и на битовите консуматори.

" Европейска комисия предлага на страните оглеждане на целия електроенергиен пазар като процедури, като правила, метод за експорт на елекроенергия. Другото направление са к омпенсаторните ограничения - в какъв размер страните да стартират да компенсират бизнес потребителите и семействата, като се дифинират " енергийно бедните ", уточни още икономистът.

Друго направление е в посока на данъчни промени - н аполовина по-ниско Данък добавена стойност за електрическата енергия за шест месеца , това също беше обсъждано в Европейска комисия.

Още по тематиката в звуковия фактор.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР