От 2019 г. успешният пилот Матиас Екстрьом е посланик на

...
От 2019 г. успешният пилот Матиас Екстрьом е посланик на
Коментари Харесай

Матиас Екстрьом : Cupra ще се превърне в икона на марката

От 2019 година сполучливият водач Матиас Екстрьом е дипломат на марката и лидер на развиване за моделите от серията Cupra. В изявление Екстрьом надниква зад кулисите на електрическия моторен спорт, осмелява се да направи прогноза за Cupra и изяснява каква задача към момента има в дневния ред с изпълнителния шеф на Cupra Уейн Грифитс.

- Как виждате идващите стъпки в електрическия моторен спорт и какво би трябвало да се случи, с цел да нарасне известността още повече?
- Пазарът на серийни транспортни средства с електрическо задвижване се разрасна бързо през последните години и всички производители упорстват интензивно в тази посока. Електрическият моторен спорт е част от това развиване. Електрическите спортни коли са доста мощни и занимателни за шофиране. Някои може да се оплачат от неналичието на ревящ тон на мотора, само че това не е толкоз значимо за по-младото потомство. Това би трябвало да се комбинира с цифрово взаимоотношение в действително време, с цел да се ангажира и по-младата аудитория. Електрическият моторен спорт отваря доста благоприятни условия за това.

- Какво въздействие оказват електрическите спортни серии като FIA ETCR и Extreme E върху марка като Cupra?
- Cupra е млада марка, само че с огромни упоритости за бъдещето. С присъединяване си във FIA ETCR и Extreme E, Cupra поема нови провокации и се обръща към аудитория, която е отворена към нововъведенията, електрическата подвижност и тематиката за устойчивостта.

- Може ли производството на серийни електрически коли да се възползва от електромоторния спорт и в случай че да, в кои области по-конкретно?
- Моторният спорт от дълго време е тестова площадка за бъдещи технологии. Толкова доста нововъведения, подобряващи продуктивността, спестяващи гориво и свързани с сигурността, бяха употребявани за първи път в спортни коли и по-късно трансферирани в серийни коли. Същото важи и за технологиите за електромобилност. Отново, ние тестваме концепциите до краен лимит на пистата и нашите инженери генерират доста скъпи данни, които могат да бъдат оценени и да окажат въздействие върху развиването на пътни коли.

- Защитата на климата и устойчивите планове са значими тематики във FIA ETCR и в Extreme E. Какво вършиме вие персонално, с цел да отбраните земята?
- В продължение на доста години за мен е било значимо да давам своя принос за запазване на околната среда. Една от колите ми в семейството е електрическо транспортно средство. Използваме го за ежедневни задания. Аз също мисля два пъти преди да купя нещо. Нямам потребност от нов телефон или тв приемник единствено тъй като излиза ново устройство. По принцип задачата ми е да не употребявам доста.

- В началото на юни бяхте посетител на събитието на Cupra "Unstoppable Impulse " в Terramar. На него Cupra показа два нови електрически модела, Tavascan и UrbanRebel. Как виждате по-нататъшния път на марката?
- Виждам, че от ден на ден хора опознават и обичат марката, стилът й и колите. Мисля, че Cupra ще се усъвършенства всяка година и след 10 години ще бъде същинска икона. Отнема време за основаване на марка и завземане на пазарен дял, само че мисля, че Cupra подхваща верните стъпки, с цел да реализира това, изключително в пространството на електрическата подвижност.

- Познавате изпълнителния шеф на Cupra Уейн Грифитс повече от 20 години. Къде се запознахте и има ли виц от дългото ви познаване, който да запомните изключително?
- За първи път срещнах Уейн в края на 90-те, когато карах в Шведския шампионат за туристически коли STCC. Все още си припомням позитивното му отношение. Той беше също толкоз благополучен и стимулиран тогава, колкото е в този момент. В момента не мога да се сетя за съответен виц, само че към момента съм на задача да го науча по какъв начин да кара на спортна писта. Повече от 20 години не мога да го направя, само че може би някой ден?

За Ekström и екипа на Cupra EKS, FIA ETCR - eTouring Car World Cup продължава с четвъртия от седемте кръга от 8 до 10 юли в Золдер, Белгия. В генералното класиране Екстрьом и неговият съотборник Адриен Тамбе са един против различен. Екстрьом има 280 точки досега, французинът изостава единствено на шест от него.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР