От 2013 година 21 март – рожденият ден на Йохан

...
От 2013 година 21 март – рожденият ден на Йохан
Коментари Харесай

21 март – европейски Ден на старинната музика

От 2013 година 21 март – рожденият ден на Йохан Себастиан Бах, е формален европейски в чест на началото на пролетта и с респект към един от най-големите музикални гении на човечеството. С голям брой концерти и събития денят се трансформира в самобитно континентално музикално празненство, което разпространява историческото завещание на Европа.

Изданията се организират с поддръжката на еврокомисарите по културата, ЮНЕСКО и фамозни актьори като Жорди Савал, Уйлям Кристи, Рене Якобс. Старинната музика (тясно обвързвана с други изкуства като танц, спектакъл и архитектура) е значима част от културата, завещана на европейците от техните предшественици. Понятието обгръща произведения, създавани в продължение на повече от хилядолетие (записани или устно предадени) – от Ранното Средновековие до края на XVIII век. И макар, че някои композитори от тези епохи са извънредно известни, огромна част от репертоара към момента е непозната на актуалната аудитория. Денят на старинната музика се стреми да умножи познанията за музиката от Средновековието, Ренесанса и Барока и да приобщи към нея по-широки слушателски кръгове.

Идеята е на европейската Мрежа за старинна музика (REMA), която съставлява 98 дейни организации, основани в 22 европейски страни, а „ Неделният следобяд “ се причислява (в 14 часа) към този прелестен ден благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия – сътрудник на събитието от първото му издание през 2013 година

Ще звучат записи от Фрибург, Швейцария, където всяко лято се организира Международен фестивал за сакрална музика. Архивите на фестивала, общително предоставени на Еврорадио през 2020 година по отношение на пандемията, крият същински звукови съкровища, част от които стратегия „ Христо Ботев “ ще показа с феновете на изисканата класика. Сред изпълнителите са Академията за остаряла музика от Берлин и холандският сопран Йоханет Зомер, италианският отбор Il Giardino Armonico и швейцарският мецосопран Мари-Клод Шапюи, английският камерен вокален отбор Stile antico.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР