От 20 януари следващата година трябва да заработи интензивното отделение

...
От 20 януари следващата година трябва да заработи интензивното отделение
Коментари Харесай

Детската болница в София отново ще приема спешни случаи от 20 януари

От 20 януари идната година би трябвало да проработи интензивното поделение на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев " в София. Това стана ясно от думите на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. Той бе на чуване в Народното събрание, инициирано от депутати от групата на "БСП за България ", които упорстваха да изясни по кое време ще бъде възобновен приемът в интензивното поделение на лечебното заведение.

От 27 ноември децата в столицата, при които е належащо провеждането на интензивно лекуване и дихателна реанимация, се обезпечава от "Александровска " болница, от "Пирогов " и от Националната кардиологична болница, откакто в столичната детската болница стопираха приема поради липса на анестезиолози.

Здравният министър разгласи, че сега в отделението се прави планов ремонт, който би трябвало да завърши до оповестената от него дата, а редом с това се водят и договаряния с двама анестезиолози, които да се включат в екипа, с цел да бъде обезпечена работата на интензивния бранш.

Ананиев заяви, че в болничното заведение ще има и смяна на регистрационния режим. "Пациентите се записват в регистрационен вестник с часа на идване в болничното заведение. Дава им се номер. На плановите - бял, а на незабавните – червен. При повикване с приоритет са незабавните ", сподели той от трибуната в пленарната зала.

Проучва се опцията да се вкара и автоматизирана билетна система.

Силни рецензии към системата на опазването на здравето насочи заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от Движение за права и свободи Нигяр Джафер. За образец тя даде случая със гибелта на 3-годишния Алекс, който умря от тежка двустранна пневмония.

"Проблемите са толкоз съществени. Този случай е единствено върхът на айсберга на систематичните проблеми в опазването на здравето. Отговорът с клишета, че има тактика, че има държавна стратегия, че има решения, по които се работи, няма да оказват помощ. Стратегии може да има, стратегия може да има, само че няма единна осведомителна система. Ако имаше електронна здравна карта, щеше да е ясно къде е стъпало детето, какво му е изписано, кой и в какъв брой часа го е прегледал. Ако имаше единна осведомителна система, станала именита към този момент, щеше да е ясно и кой ще носи отговорност “, съобщи Джафер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР