От 20 май създателят на фабриката за наука Венелин Кръстев

...
От 20 май създателят на фабриката за наука Венелин Кръстев
Коментари Харесай

Да останеш върху науката - като петно

От 20 май основателят на " фабриката за просвета " Венелин Кръстев Терзиев към този момент е отписан от Списъка на хабилитираните лица с наукометрични индикатори в Регистъра на университетския състав по две професионални посоки.
В началото на май след сигнал, изпратен от Българското национално радио към Министерството на здравеопазването, стана известно, че в русенската болница " Канев " основният теоретичен секретар Венелин Терзиев и началникът на образователната и научната активност Марин Георгиев са назначени отвън закона . Двамата трябвало да са на трудови контракти, само че не са,  получавали пари по цивилен контракти, освен това обилни суми, за които нормално се прави социална поръчка. Така в лечебното заведение влезе Агенцията за държавна финансова ревизия .

Докато в регистъра на НАЦИД смъкнаха името на Венелин Терзиев от листата с хабилитираните лица с наукометрични индикатори, то в Министерството на културата нещата са повече от замръзнали - там Терзиев управлява отдалечено реставрациите в републиката.

През март стана известно, че Венелин Терзиев е преписвал в докторатите си по стопанска система . Комисията по академична нравственос към министъра на образованието обаче е открила, че същите текстове, само че показани за пред експерти по национална сигурност, не са плагиатство. Същевременно бе осъществена и вътрешна инспекция в Националния боен университет във Велико Търново . Резултатите от нея разяснява пред БНР оглавяващият университета ген. Иван Маламов.

" В Националния боен университет такива неща повече в никакъв случай няма да се случват. Това са неща, които са насмешка с просветителната система и аз няма да го позволи. Резултатите са ясни – извънредно огромен опит за манипулиране и смяна на системата. "

" В този дисертационен труд се опитахме да покажем още лятото, че има преписани материали, че има глава, направена въз основата на потреблението на referati.com, pomagalo.com – нещо, което е под равнището даже за отбрана на дипломна работа, само че то е вътре ", добавя проф. Стойко Стойков от Военния университет, който разкрива елементи, уличаващи Терзиев в плагиатство.

Както през ноември предходната година съобщихме, " фабриката за просвета " е увлякла и други, изкушени от опцията пред името си да слагат съкращението " лекар ".

Такъв е казусът с Даниела Везиева, някогашен счетоводител в просветния инспекторат на Русе, някогашен длъжностен министър на стопанската система, по-късно за малко и консултант на Корнелия Нинова, а от март - член на борда на шефовете на БДЖ.

По нейната дисертация се чака отчет от Комисията по академична нравственос . Все отново научният й началник е същият Венелин Кръстев Терзиев. Сигналът за плагиатството на Везиева бе подаден от проф. Стойков .

" Тя не е лекар по стопанска система, най-малко към този момент. За нея, за жалост, показаният дисертационен труд съставлява 100%. Доколкото знам, един от арбитрите ѝ предложи да показа една нейна страница или един неин ред от дисертационния труд и сме подготвени да ѝ го признаем ", съобщи Стойко Стойков пред БНР. По думите му няма вид, при който 100% преписан дисертационен труд да може да бъде предпазен .

В писма до Министерството на образованието поискахме коментар - или от акад. Николай Денков, или от заместничката му проф. Генка Петрова-Ташкова. Изпратени са им и материалите. Отговор няма, а същите обстоятелства към този момент са в прокуратурата .

" Има доста разновидности да останеш в науката, само че има и разновидности да останеш върху нея – като леке . За страдание, това голямо леке се разраства и то се разраства към този момент три години. Един човек, който в своята активност е заложил бизнес с просвета и в този бизнес с просвета той е влезнал още 2012 година ", посочи проф. Стойков. 
Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР