От 2 до 7 април Габрово ще бъде домакин на

...
От 2 до 7 април Габрово ще бъде домакин на
Коментари Харесай

Фестивалът на монодрамата „Solo act” започва на 2 април

От 2 до 7 април Габрово ще бъде хазаин на Международния фестивал на монодрамата „ Соло акт “. Това е осмото издание на театралния празник, който към този момент е с ново име, само че в действителност е правоприемник на досегашния фестивал на спектаклите за един артист „ BGMOT “. Организатор е Драматичният спектакъл „ Рачо Стоянов “.

Осмото издание трябваше да се организира още през 2020 година, само че поради пандемията беше отсрочено за идната година, а по-късно – отново поради пандемията, беше планувано за април 2022-а.

Официалното разкриване е на 2 април от 18 часа с моноспектакъла „ Аз победих ” на актрисата Мартина Пенева. Постановката по пиесата на Ярослава Пулинович е дело на Ана Батева.

Същата вечер, от 20 часа, ще стартира авторският театър на Камен Донев „ Лекция № 3: Възгледите на един преподавател за силата на словото “.

Фестивалният плакат включва 11 представления на театри от цялата страна, както и два задгранични спектакъла от Украйна и Косово.

Моноспектакълът „ Сънищата на Хамлет ” на артиста Ментор Зубераж от Косово ще се играе на 5 април от 18 часа.

Спектакълът „ Изповед “ е на артиста Андрей Карай от Драматичния спектакъл в град Николаев (Украйна). Представлението ще се състои на 4 април от 18 часа на видеозапис, защото поради войната в Украйна Андрей Карай не може да участва персонално, описа в „ Артефир ” Петко Койчев, шеф на Габровския трагичен спектакъл „ Рачо Стоянов ”.


„ Все отново взехме решение да излъчим спектакъла като жест към  нашите другари, защото ние сме побратим-театър с Николаевския научен спектакъл.

Когато взехме това решение, към момента нямаше бежанци в Габрово, само че седмица по-късно тук се появиха актриси, певици, музиканти от Николаевския научен спектакъл и ние взехме решение – щом имаме този запас, бихме могли да ги поканим, първо – с цел да се откъснат по някакъв метод от тази тежка реалност, в която сега са вкарани, и второ – какво по-хубаво от това те да поддържат личната си страна посредством един дребен концерт, който да изнесат преди излъчването на спектакъла ”.

Всички средства от продажбата на билети за „ Изповед “ ще бъдат предоставени благотворително на бежанците от Николаевския спектакъл, намерили леговище в Габрово.

От Габровския спектакъл пускат в продажба онлайн и специфичен билет за поддръжка на същата група бежанци. Той ще е на цената на билета за представлението „ Изповед “, само че ще бъде без ред и място, ако има искащи да поддържат актрисите от Николаев, само че нямат опция да участват на събитието.

Фестивалът „ Soloact ” е с конкурсен темперамент и ще присъди награди в пет категории – за най-хубави артист и актриса, най-хубав режисьор, сценограф, композитор и театър.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР