От 1979 до 1984 г. сицилианската мафия е внесла и

...
От 1979 до 1984 г. сицилианската мафия е внесла и
Коментари Харесай

Как сицилианската мафията напълни САЩ с хероин с помощта на пицарии

От 1979 до 1984 година сицилианската мафия е внесла и популяризирала хероин на стойност 1,65 милиарда $ в североизточните и среднозападните щати на Америка. Произлязлото от това правосъдно дело е наречено процесът „ Пица кънекшън “ поради заведенията за хранене, употребявани за разпространяване на опиатите.

Pizza Connection обгръща целия свят като свързва сицилианската мафия с производители на хероин в Югоизточна Азия и с ръководени от нея пицарии в Съединени американски щати. Години наред ФБР прониква в този бранш, с цел да изрови доказателства, а в последна сметка следствието включва сътрудници от Европа и Централна Америка.

Процесът, който продължи зашеметяващите 17 месеца, се трансформира в най-дългия в американската история и довежда до 18 присъди. Ето историята.

 Carmine Galante

Произходът на Pizza Connection се крие в интригата към убийството на Кармине Галанте.

Освободен от пандиза през 1974 година след 12-годишна присъда за опиати, Галанте се прогласява за началник на семейство Бонано. Силата му се крие в сицилианските мафиоти, които той е вербувал (преди да влезе в затвора), с цел да му оказват помощ в ръководството на нюйоркския завършек на мултимилионната хероинова мрежа на семейство Бонано.

През 60-те години на предишния век локалните сицилиански мафиоти стартират да се появяват на авеню Никърбокър в Бушуик, Бруклин. „ Циповете “, както са наричани присмехулно поради своя бърз сицилиански акцент, също а разположни и в „ правилите “ пицарии в Ню Йорк.

На 12 юли 1979 година той таман бе завършил с обяда на задната тераса на Ресторанта на Джо и Мери на Никърбокър, когато трима мъже със ски маски нахлуват в задната градина и го прострелват, до момента в който сицилианските му телохранители доста комфортно са напуснали зоната на вътрешния двор тъкмо преди този момент.

Записи от камери за наблюдаване почти половин час по-късно демонстрират, че боецът на Бонано, Антъни (Бруно) Инделикато, е поздравен от заместник-боса на семейство Гамбино. Това е задоволително доказателство за ФБР, с цел да откри присъединяване на Комисията в убийството на Галант.

Галанте прави сериозна неточност, като преценя неправилно лоялността на Циповече: те остават правилни на сицилианската мафия и интернационалния им канал за трафик на хероин. И ненапълно това би трябвало да се чака – тази група хора са повече от сицилианската секта на Бонано; те са сицилианската мафия, настояща в Ню Йорк. Задружни и потайни, те са „ семейство в фамилията “.

Галанте инициира доста от вноса си в фамилията, причинявайки комплициране – сицилианци, създадени в Сицилия и Америка. Под покровителството на семейство Бонано сицилианците се занимават само с опиати, управлявайки точно разпределението през пицариите.

Случаят Пица кънекшън стартира в крепостта Бонано на авеню Никърбокър. Бушуик по това време е бил изцяло друг от днешния: цялостен е с дъсчени витрини, изоставени здания и празни имоти. И семейство Бонано ръководи задните им дворове.

ФБР обръща внимание на сицилианския анклав – игрите на бакара с високи залози не престават в задните елементи на кафенетата до ранните часове. За сътрудници на ФБР като Чарлз Рууни е необичайно да видят новодошлите мафиози с федора шапките им, изглеждащи доста не на място в Ню Йорк през 80-те години. С маниер на провинциални господа от друго време, не им наподобяват по-вкъщи в някой замък в Палермо, в сравнение с по булевардите на Бруклин.

Агентът от ФБР Джоузеф Пистоун, който е проникнал в семейство Бонано под псевдонима „ Дони Браско “, чува за Циповете при инцидентни диалози. „ Те са най-злите убийци в бизнеса “, споделя той.

Салваторе „ Тото “ Каталано се облагодетелства от убийството на Галанте, трансформирайки се в махленски началник на циповете. Като остроумен мафиот, той любопитно отпътува от Ню Йорк за Сицилия в деня след убийството на Галанте, завръщайки се едвам откакто прахът се е разнесъл. Друг сладкодумен знак за новооткрития му авторитет е поканата му за сватби на високопоставени фигури от нюйоркската мафия.

Избягали от градския крах на Бушуик (ускорен от хероина), сицилианците се трансферират в Куинс, с цел да разширят „ бизнеса с пица “. Каталано отваря пекарна в Мидъл Вилидж, където крайградската среда маскира епицентъра на интернационална верига за хероин.

Офисът на ФБР в Ню Йорк усеща това и включва разследващите данни, получени от Дони Браско. Първоначалната им цел да издигнат федерални обвинявания против сицилианците се разраства бързо в интернационален скрит план за разпространяване на опиати и пране на пари.

Разследването разчита на съдействието на няколко организации и разнообразни способи за наблюдаване. Установено е физическо наблюдаване върху пекарната на Каталано, неговата оперативна база. Сицилианците, като употребяват код, с цел да приказват за хероина, приказват толкоз постоянно по публични телефони, че органите на реда стартират да ги подслушват.

Използвани са регистри, електронни устройства, записващи всички номера, набрани от избрана телефонна линия. Ежедневните резултати са събирани и оценени, като се вършат връзки с други членове на бизнеса.

Иззетите доказателства и произлизащата от това разследваща работа от Агенцията за битка с опиатите и полицейското ръководство на Ню Йорк, която включва писмени контакти от джобовете на задържаните, демонстрира присъединяване на екипа на Каталано в някои от най-големите конфискации на хероин в света.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР