От 18.30 ч. на извънредно закрито заседание депутатите ще изслушат

...
От 18.30 ч. на извънредно закрито заседание депутатите ще изслушат
Коментари Харесай

След скандал в парламента: Изслушват премиера и шефа на ДАНС на закрито заседани в 18,30 ч

От 18.30 ч. на изключително закрито съвещание депутатите ще изслушат премиера в оставка Кирил Петков, както и шефовете на Държавна организация " Разузнаване " (ДАР), ДАНС и Служба „ Военно разузнаване “.

Те ще дават отговор по проблема с изгонените съветски дипломати от България.

Изпълняващият длъжността ръководител на Народното събрание Мирослав Иванов посочи, че не е несъмнено дали шефовете на ДАР и „ Военно разузнаване “ ще съумеят да се явят в пленарна зала в точния момент.

Заседанието на Народното събрание е удължено до 22 часа.

Грандиозен скандал се развихри денем в Народното събрание.

От Българска социалистическа партия и ГЕРБ-СДС желаеха министър председателят Кирил Петков да бъде изслушан в пленарната зала поради решението си да изгони 70 съветски дипломати.

Председателят на Народното събрание Мирослав Иванов съобщи, че ще извика министър-председателя, в случай че реши.

Десислава Атанасова го прикани да подложи точката на гласоподаване и заплаши, че още веднъж ще му желаят оставката. Тя напомни, че предния път не предходна, само че в този момент нямало да му се размине уволнението.

Иванов се засмя и отговори сбито, че за повторно ръководителят на ПГ на ГЕЕРБ-СДС му желала оставката поради това, че е спазил правилника.

Тома Биков също се намеси от парламентарната естрада и също изиска да чуе какво ще каже министър председателят по случая, защото става въпрос за историческо изпъждане на огромен брой дипломати.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия поддържа сътрудниците си от опозицията и добави, че от социалистите желаят и чуване на шефа на ДАНС.

Той се обърна към сътрудниците си, че в тази ситуация не става въпрос за препирни, а за значимо политическо решение, обвързвано с националната сигурност на страната.

Ива Митева от Има Такъв Народ настоя Иванов да подложи на гласоподаване настояването на Българска социалистическа партия и цитира членове от конституцията и устав за работата на Народно събрание. Иванов се оправда, че би трябвало да ревизира каква е опцията министъра и шефа на ДАНС да се явят.

Десислава Атанасова от ГЕРБ уточни, че по-рано е желала да се уточни час, в който да дойдат лицата, които ще изслушват, през това време те да се приготвят. Тя упрекна Иванов, че нарушава конституцията. Това било рецидив в парламентарната им група.И предложи закритото чуване да е от 18 ч., а дотогава да се гласоподава бюджета. В противоположен случай рискувате да няма ред в залата, да има доста процедури, а бюджетът да се провали във второто четене, предизвести тя Иванов.

" Имаше предпочитание да работим до 20 часа по бюджета. Имаме значими точки, в това число помощите за тока на бизнеса. Да се стегнем и в 20 часа да създадем изключително съвещание ", сподели Андрей Гюров

По-рано при предлагането на ГЕРБ гласуването на бюджета да прекъсне в 18 ч.за чуването. " Когато предлагането стигне документално до мен, ще реша дали да го включа тази седмица ", инатеше се Мирослав Иванов.

Дълго по-късно обаче той не подлагаше на гласоподаване предлагането на социалистите.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия сподели настояването им, което е импортирано в деловодството още в 15,30 ч., а още нямало резултат. Иванов се оправда, че му е гласувано единствено преди половин час, а депутатите го бавели с процедурните си забележки.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи акцентира, че цялата зала желае чуване. Не е хрумка на един или различен, това е без прецедентна обстановка и целият народ е наежен, съобщи той. И отхвърли обвиняванията на Иванов, че опозицията блокира бюджета с този спор.

" Ако опозицията нямаше отговорност, нямаше да има бюджет. Не слушайте някогашния ръководител, тъй като той си отиде поради такава процедура - скри министър- ръководителя ", предизвести Цонев.

И настоя Иванов да упражни правата си в полза на Народно събрание, а не да пита Петков по кое време му е комфортно и какъв е неговият интерес. Интересът на народните представители е той да се яви незабавно, настоя Цонев.

Връщането на дебата към бюджета накара част от опозицията да напусне пленарната зала.

След доста разправии председателстващият Народно събрание Мирослав Иванов се отдръпна, с цел да кооридинира чуването на Кирил Петков и шефа на ДАНС в Народното събрание.

Малко по-късно стана ясно, че закритото съвещание ще бъде през днешния ден от 18.30 часа.

Очаквайте подробности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР