От 17 юли до края на август може да се

...
От 17 юли до края на август може да се
Коментари Харесай

Персеидите вече озаряват лятното небе и ще са 5 пъти по-ярки отпреди

От 17 юли до края на август може да се следи метеорният поток Персеиди, като тази година най-хубави условия за наблюдаване има в Европа. Максимумът ще е на 12 и 13 август, като може да се окаже пет пъти по-ярък отпреди. Ако до момента плътността на потока е била 100 астероида в час, тази година индикаторът може да доближи 500 астероида в час, съгласно испански астрономи от Института по астрофизика на испанската самостоятелна област Андалусия.

Явлението съставлява прекосяването на Земята през облаци от галактически частици, отделили се от кометата Суифт-Тътъл. В Европа потокът е прочут и като „ Сълзите на Св. Лаврентий “, защото максимумът на Персеидите съответствува с католическия празник на Св. Лаврентий. С годините кометата се отдалечава от Слънцето, заради което интензивността на потока ще спада. Явлението не може да се следи в градска среда поради светлинното замърсяване и съветът на астрономите към феновете е да „ да изберем наблюдателно място надалеч от нощните светлини на населениет места.

Един прелестен мотив да напуснете града и да си подарите къса почивка!

До края на годината ни чакат и едно лунно, и едно слънчево затъмнение, като лунното затъмнение ще може да следим и в България в края на октомври, в нощта на 28 против 29 октомври.  Максимумът на явлението ще настъпи в 23:14 ч. българско време, когато Луната ще бъде навлязла с целия си диаметър в земната полусянка и с една десета от диаметъра си в плътната земна сянка. В същото време Луната ще бъде комфортно забележима над югоизточния небосвод. 

 
11 омагьосващи изображение, поради които желаеме да докоснем звездите 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР