От 17 до 24 август 2018 г. се проведе втора

...
От 17 до 24 август 2018 г. се проведе втора
Коментари Харесай

Завърши втората етнографска експедиция в с. Добърско

От 17 до 24 август 2018 година се организира втора етнографска експедиция в с. Добърско, община Разлог. Проучванията са част от цялостното етнографско проучване на селото, финансирано от Националния исторически музей (НИМ).

Целта на екипа от етнолози от музея и фолклористи от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките (ИЕФЕМ – БАН), бе да се проучат разнообразни детайли от цялостното материално и нематериално културно завещание в селото, чийто храм „ Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” е филиал на НИМ.

Един от фокусите на проучването бе обичайният ритуал „ Водици”, честван на Йордановден. Проследен бе и документиран празникът „ Успение Богородично” – от църковната работа до наложителния курбан, провеждан постоянно в неделя след църковната дата в близката оброчна околност.

Друг значим акцент при изследването бяха фамилните традиции и обреди, присъщи за селото, практикувани и през днешния ден, както и обичайните поминъци на популацията. В рамките на експедицията продължи проучването на оброци и местности, ситуирани в землището на с. Добърско. В така наречен околност „ Петрово въже “ се намира оброк на „ Св. Петър “, към който се открива фрагментирана керамика. В местността „ Богородица “, актуалният параклис е издигнат върху остатъци от некропол, чиято евентуална
принадлежност е от османския интервал. Интерес преставляват оброчните места в местностите „ Атанасова черква “, „ Гергева черква “ и „ Копаната черква “, където ясно личат основи на здания, с ориентировка изток-запад – най-вероятно късносредновековни параклиси или църкви. В самия център на актуалното гробище личат основи на черква, градена с завършен камъни, част от които са непокътнати на място. Според локалните мястото се споделя „ Св. Димитър “.

Теренните експедиции в интервала 18–24 юли и 17–21 август 2018 година обгърнаха и изследваха разнообразни детайли от цялостното материално и нематериално културно завещание на с. Добърско. Сред главните набелязани тематики за проучване бяха национален календар, фамилна обредност, поминъци, обичайно облекло, национални вярвания и светоглед, религиозна просвета, музикален фолклор, а цялостните резултати от проучването се планува да се показват и разгласяват през втората половина на 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР