От 12 юли колите ще имат екостикер, който ще указва

...
От 12 юли колите ще имат екостикер, който ще указва
Коментари Харесай

Може ли да има проблеми с въвеждането на екостикери за колите



От 12 юли колите ще имат екостикер , който ще указва на градските управляващи къде може да се движи автомобилът при избрани от тях зони с ниски излъчвания на газовете. Това може и да е проблем, показват експерти. Но сигурно е следващата стъпка към по-чистия въздух в огромните градове.
Обособяването на „ зони с ниски излъчвания “ е  практика в Лондон от 2003-та година. Има ги в Германия, Нидерландия, Франция, Унгария, Италия. Най-пресният образец е от Румъния. От януари 2020-та в Букурещ има забрани за влизане на коли с Евро 1 и Евро 2 преди 1999 година Притежателите на коли с Евро 3 заплащат друго. Ако живеят в столицата – 30 лв. месечно. Ако желаят да влязат – към 800 годишна винетка. Въпреки замърсяването през зимата, управляващите в София се въздържаха да стопират колите. Защото през зимата я нямаше законовата база. Но нови разпореждания към този момент позволяват на общините да слагат ограничавания за придвижването.

Екостикeрите пък са част от системата. Пред какво ще е изправена Столичната община (а и всяка една друга в България) излиза наяве от думите на Гуидо Ланзани от Милано . Той е шеф отдел „ Качество на въздуха “ в Регионалната организация за запазване на околната среда в Ломбардия. На конгрес за чистия въздух той описа неотдавна за част от ограниченията, подхванати за редуцирането на замърсяването от коли.

„ Определили сме една дребна зона в Милано, в която с цел да влезете, би трябвало да платите. Стимулираме потреблението на колела и електрически автомобили, публичен превоз “.

Най-интересна е избраната от управляващите „ зона за ниски излъчвания “, която обгръща над три и половина милиона души в Милано и крайградските региони. Където през работните дни, в работно време е неразрешено да влизат, излизат или да се движат най-замърсяващите коли и камиони.

„ Точно тези коли могат да вземат участие в една стратегия, която е за наблюдаване на замърсяването. Това е план в района на Ломбардия, който дава опция на най-цапащите транспортни средства да аплайват за изключение от възбраната. Те могат да се движат един километър отвън границите на неразрешената зона. За да няма злоупотреби, има нещо като черна кутия, която демонстрира какво до каква степен могат да се движат колите. А придвижването се следи със спътник. Разбира се, също така би трябвало да платите и 5 евро, с цел да може да влезете в центъра на града. Ако имате дизелов автомобил, който е по-нисък от стандарта ЕВРО 4, не може да влезете в центъра на града. Резултатите демонстрираха, че трафикът е понижен с 30 %.

Успяхме да реализираме доста понижаване на нездравословните излъчвания в тази зона. Освен това се опитахме да създадем още нещо. По време на еднократни ограничения, по време на епизоди със мощно замърсяване, можем са стопираме трафика. Извлякохме поучения “.

Гуидо Ланзани от отдела за „ Качество на въздуха “ в „ Ломбардия “ споделя, че ограниченията в Милано са съчетани с информиране на хората за потребността им. А персонална инспекция в уеб страницата на общината на Милано сподели, че ограниченията са много в детайли написани на няколко езика.

Дори и преди формалният старт в България системата ще се натъкне на някои особености. Засега в София афишират единствено желание да вкарват зони. А информацията в профилирания уебсайт „ Urban достъп в Европа “ (https://bg.urbanaccessregulations.eu) отразява, само че много постно, единствено съществуващите условия. Влизащата в действие мярка за екостикери е за цялата страна. Знаем къде ще си сложим стикера с чип -в средата на предното стъкло зад огледалото.

" Българският екостикер е друг от еконормата , записана в документите на автомобила и може да сътвори даже правосъдни проблеми ", сподели пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. 

„ Може да има разминаване сред категорията,  дадена от производителя, а различен да даде друга – това ще е причина за правосъдни каузи. Надявам се това да не обезмисли системата, нека да няма и корупционен модел тук ", уточни още Русинова.

По думите й законодателните ограничения и новите условия се организират при липса на политики за стимулиране на замяна на автопарка . И по тази причина даже слагането на екостикери на колите ще бъде обсъждано не като потребна мярка, а като следващото ограничаване.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР