От 10 години работим с тях в барокамера и лечението

...
От 10 години работим с тях в барокамера и лечението
Коментари Харесай

Проф. д-р Христо Бозов: Трябва да направим всичко възможно за социализирането на децата с аутизъм

От 10 години работим с тях в барокамера и лекуването с О2 под налягане има доста положителни резултати, сподели ректорът на Университет " Проф. доктор Асен Златаров "

„ Аутизмът за някои е заболяване, само че за мен е изключително положение, при което има друга степен на нарушаване в връзката с околния свят. Ние би трябвало да вършим всичко допустимо за социализиране на тези деца и в помощ на техните родители ”. С тези думи  проф. доктор Христо Бозов, дм, ректор на бургаски държавен университет „ Проф. доктор Асен Златаров ”, откри лекцията „ Влияние на хипербарната оксигенация върху аутизма ”. Тя се състоя нощес в аулата на Медицинския факултет по случай 2 април - Световен ден на информираността за аутизма. Нейни уредници са Асоциация на студентите медици България – Бургас (АСМБ) и Комитетът по човешки права и мир към асоциацията. За собствен преподавател те избраха ректора проф. Бозов, който е величие в лекуването на разнообразни болести в барокамера.

„ От 10 години работим с този способ, който показах пред аудиторията -  хипербарна оксигенация. При към 85% от децата, които обитават в барокамера и организират лекуване с О2 под налягане, има доста положителни резултати. Разбира се би трябвало да се стартира рано, най-много до 7-та година. По време на лекуването нормално се вършат към 20 процедури през няколко месеца, като една продължава към час ”, изясни проф. Бозов.

Събитието почетоха Михаил Ненов, заместник-кмет по „ Образование, опазване на здравето, обществени действия и юношески политики “ в Община Бургас, проф. доктор Севдалина Турманова, зам.-ректор по образователната активност в университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, преподаватели, медици, студенти и родители на деца с аутизъм.

„ Целта на днешното събитие е да осведомяваме бъдещите лекари  за това по какъв начин могат да бъдат потребни на тези пациенти, по какъв начин да поддържат връзка с тях и техните родители. И по едно и също време с това да повишим здравната просвета на обществото. Идеята за лекцията е на Марина Петков, студент по медицина в нашия факултет и народен отговорник на АСМБ ”, съобщи един от уредниците – Екатерина Лалева. Тя е пети курс студент по медицина. Екатерина показа, че за нея връзката с хората с аутизъм е доста друга и е забавно по какъв начин тези деца възприемат света – по един доста пъстър метод. Всъщност аутистичният набор е огромен. Може би малко хора знаят, че това положение има разнообразни разновидности, една от които е Синдромът на Аспергер. Диагностицираните с него постоянно имат IQ над 130. Аутисти са били Моцарт, Айнщайн  и доста от известните хора в света. В днешно време обаче диагнозата аутизъм е предизвикателство за родителите. Затова тематиката би трябвало да бъде разпространявана.

На лекцията на проф. Бозов участваха и майки на деца с аутизъм. В името на сина си една от тях взема решение да следва медицина. Това е бургазлийката Цветелина Ненкова, която се приготвя за доктор в Лондон. Тя и фамилията й живеят в чужбина, само че в родния град ги връща лекуването с барокамера.

„ Реших да последвам медицина, откакто се сблъсках с диагнозата на моя наследник. Неговите проблеми се демонстрираха на две години. И ние  започнахме да задаваме въпроси – за какво се случва това, за какво е толкоз постоянно срещано в наши дни, каква е повода и най-важният въпрос – какво да създадем за децата, с цел да помогнем в точния момент? Търсихме отговорите в мног страни. Правили сме консултация със експерти в Английския център за аутизъм, посещавали сме лекари в Александрия в Египет, както и в Неапол, Италия.  Провеждали сме доста процедури – със стволови кафези в Гуадалахара, Мексико, ходили сме в един от най-популярните центрове в Киев, Украйна. На последното място ни предложиха барокамера като способ за лекуване. Правили сме в действителност всичко – диети, лечения. И в един миг чухме за барокамерата в нашия роден град Бургас. Миналото лято направихме 36 процедури. Честно споделям, че видяхме максимален резултат от барокамерата ”, безапелационна е Цветелина Николова.

Тя показа, че след процедурите детето й е почнало да се храни единствено и да си играе с играчки.

„ Искам да кажа на всички родители, които вървят по моя път, че има какво да се направи. Докато търсихме лекуване, от време на време сме чували, че няма какво да се направи. Не знаете какво е възприятието, когато някой каже това за детето ти. Аз желая да кажа, че има какво да се направи! Според мен това е бъдещото освен за деца с аутизъм, а и за доста други медицински проблеми ”, добави прочувствено Цветелина Николова.

Презентацията на проф. Бозов освен разшири информираността на бъдещите лекари, само че и даде вяра на всички родители на деца с аутизъм. В знак на признателност студентите от Комитета  по човешки права и мир към АСМБ връчиха специфичен плакет на проф. Бозов.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР