От 1 юни, вече трети ден, е в ход издаването

...
От 1 юни, вече трети ден, е в ход издаването
Коментари Харесай

Сербезова: Софтуерът дава редица грешки при издаването на електронни направления


От 1 юни, към този момент трети ден, е в ход издаването на електронните посоки. Трети ден български жители не могат да получат нужните им посоки за прегледи и проучвания. Недопустимо е поради една компания, снабдител на програмен продукт, която е неглижирала процеса по въвеждането на този тип електронна здравна услуга, пострадали да са жители и лекари. Това се споделя в позиция на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по отношение на въвеждането на електронното направление.

" Две години доставчиците на програмен продукт са обучавани, с цел да са подготвени на 1 юни 2022 година да започват модулите за електронно направление. Въпреки това " неразбрали " не липсват - може би тъй като упованията им са били Министерството на здравеопазването да отсрочи старта на е-направление, което се е случвало неведнъж през годините - изключително във връзка с електронното опазване на здравето ", декларира тя.
 Над 80 000 електронни прегледа са регистрирани единствено за един ден
Над 80 000 електронни прегледа са регистрирани единствено за един ден

Пълната цифровизация в болничната помощ е планувана за август и септември

Според министъра на опазването на здравето фактът, че законодателят не е планувал никакъв механизъм за наказания по отношение на тези, които саботират процеса на електронизация, е недопустим. " Не може за толкоз основен детайл в нашата здравна система, какъвто са направленията за прегледи или проучвания, да се разчита само на положителната воля на частни субекти. Затова ще упорствам и ще намерим тези законови механизми, които да глобяват сходна безнаказаност. Ще поддържа всички съсловни организации и жители, които ще потърсят правата си по правосъден път поради ограничавания им през последните два дни достъп до опазване на здравето - по причина " неразбрали " частни субекти, акцентира тя.

Асена Сербезова чака най-късно в понеделник, 6 юни, отговори за създалата се обстановка от създалите медицинския програмен продукт, който по думите й и все още дава редица неточности при издаването на електронни посоки.
 Медицинските посоки към този момент и в електронен вид
Медицинските посоки към този момент и в електронен вид

От Информационно обслужване " АД внедриха в Националната здравно-информационна система

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР