От 1 юни т.г. Столична община вдига двойно – от

...
От 1 юни т.г. Столична община вдига двойно – от
Коментари Харесай

От 1 юни паякът в София поскъпва от 60 на 120 лв.

От 1 юни т.г. Столична община подвига двойно – от 60 на 120 лева, санкцията за наложително повдигане на погрешно паркирани коли - така наречен паяк. Това реши през днешния ден транспортната комисия в Столичния общински съвет. Докладът по тематиката е импортиран от шефа на комисията - Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация. Той бе подсилен от всички присъстващи общински съветници – ръководещите обединения в София ГЕРБ-СДСи ВМРО-„ Атака “, както и представителите на „ Демократична България “ и Борис Бонев от „ Спаси София “. В гласуването не участваха общинарите от Българска социалистическа партия, които не участваха на съвещанието. Предстои решението на транспортната комисия да бъде гласувано и на сесия на общинския съвет.   

Като претекст за двойното нарастване Контрера показва, че размерът на таксата за наложително репатриране не е променян от 2012 година В същото време през този интервал себестойността на същата активност била достигнала 126,5 лева с Данък добавена стойност. За тези 10 години междинната работна заплата в ЦГМ също се е повишила и от 881 лв. е стигнала 1 341лв., цитира Контрера. „ Отделно от горното инфлацията в страната по отношение на базовия интервал, към който е изчислена цената от 60 лева, е 17,5 на 100 “, написа още в отчета.

Като друго основание за предлагането си общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация показва още цените за репатриране в други градове на Европа. „ За съпоставяне, за освобождение на наложително изместен автомобил нарушителите в Белград заплащат от 51 до 380 евро според от типа на транспортното средство, в Букурещ – 105 евро, в Любляна – 100 евро, в Будапеща – 55 евро, Прага – 77 евро, в Скопие – от 40 до 56 евро “, пресмята общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация.

„ Актуализирането на дължимите суми за освобождение на наложително преместено транспортно средство ще усъвършенства държанието на водачите при паркиране и ще докара до повишение на вниманието им при паркиране и надлежно ще подтиква спазването на откритите правила за паркиране. Проблемът с паркирането е един от най-обсъжданите както от жителите и гостите на столицата, по този начин и от Столичен общински съвет и администрацията на Столична община “, счита още Контрера.

По предложение на Борис Бонев от „ Спаси София “ на Центъра за градска подвижност бе предоставено в период до 3 месеца да изготви разбор на потребността от нови наказателни паркинги в София, на които да се репатрират колите в нарушаване.   

Както „ Сега “ към този момент писа, през зимата на т.г. стана ясно, че съгласно градската управа Столична община не покрива разноските си по репатрирането на МПС и по слагането на скоби на нередовно паркирани коли в синя и зелена зона. Това стана ясно от писма на изпълнителния шеф на ЦГМ Димитър Дилчев до транспортната комисия в СОС. Той пресметна, че себестойността на насилственото пренасяне на спряла в нарушение кола е 105 лева без Данък добавена стойност или 126,5 лева с налога. В цената влизат 11,06 лева разноски за материали – гориво и смазочни материали, гуми и други, 48,70 лева разноски за заплати, 19,52 – за осигуровки и надбавки, 12,56 лева - за външни услуги и т.н.  

Значителна разлика общината е записала и сред това, което водачите заплащат за сложена скоба на колите си, и разноските, които общината обявява за същата. Засега обаче ръководещите не оферират санкцията за слагане и махане на скоба да се вдигне. По данни на ЦГМ себестойността на същата активност е 36,10 лева без Данък добавена стойност или 43,32 лева с Данък добавена стойност. От тях 19,36 лева са разноските за заплати на чиновниците на ЦГМ, 12,10 лева - за осигуровки и надбавки, 1,85 лева - за материали, а 1,09 лева отиват за външни услуги. В същото време таксата, която сега провинилият се водач заплаща за освобождението на автомобила си, е 30 лева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР