От 1 юни лекарствата, финансирани напълно или частично от Националната

...
От 1 юни лекарствата, финансирани напълно или частично от Националната
Коментари Харесай

От 1 юни: Лекарствата по НЗОК само с е-рецепта, за свободно предписаните важат и хартиени

От 1 юни медикаментите, финансирани изцяло или отчасти от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се отпускат в аптеките единствено с електронна рецепта.

Издадените до 1 юни хартиени предписания обаче ще продължат да се извършват от аптеките до момента в който са годни. Лекарствата на свободния пазар, които не се покриват от НЗОК, ще могат да се предписват както на електонни, по този начин и на хартиени предписания. Това плануват последнните ремонти в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, които влизат в действие от на следващия ден и се чака да бъдат обнародвани в утрешния брой на Държавен вестник.

Какво се трансформира за пациентите от на следващия ден, докога ще важат към този момент издадените им хартиени предписания за медикаментите по НЗОК и тези на свободния пазар – Mediapool потърси отговорите от магистър-фармацевт Димитър Маринов, зам.-председател на Столичната фармацевтична гилдия.

Две хипотези

Маринов изясни, че към момента се чака обнародването на последните промени в наредбата в Държавен вестник . Ако те бъдат обнародвани на следващия ден, както са препоръчани, то от 1 юни електронните наставления стават наложителни за медикаментите по линия на НЗОК, до момента в който за тези на свободния пазар ще важат и хартиените предписания. Ако по някаква причина обаче поправките не бъдат обнародвани на следващия ден и закъснеят, то електронните наставления ще бъдат наложителни за всички медикаменти, които се назначават на и след 1 юни и надлежно издадените на и след 1 юни хартиени предписания няма да са годни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР