От 1 юли тази година брашното и хлябът ще се

...
От 1 юли тази година брашното и хлябът ще се
Коментари Харесай

След хатотично гласуване парламентът реши и брашното да е с нулев ДДС

От 1 юли тази година брашното и хлябът ще се таксуват с нулев Данък добавена стойност. Това взеха решение депутатите при окончателното второ гласоподаване в зала на измененията. Мярката ще работи до междинната на 2023 година, само че един път дадена, сходна преференция се анулира мъчно.

Първоначалното предложение на държавното управление беше с нулев Данък добавена стойност да се полза единствено хлябът. Още при оповестяването му то събра доста рецензии, защото е противоречиво до каква степен ще докара до намаляване на цената на продукта, само че пък за сметка на това ще направи администрирането на налога от Национална агенция за приходите доста мъчно. Сега към тази чисто популистка преференция беше добавено и брашното.
Грешка, само че съдбовна
Между първо и второ четене на измененията депутатът от Има Такъв Народ Пламен Абровски беше предложил с 0% Данък добавена стойност да се полза и брашното, което значи и към 8 млн. лева по-малко доходи в бюджета до края на годината. Предложението му не срещна поддръжка в отрасловата бюджетна комисия. В зала обаче при прегласуване изненадващо се оказа, че текстът минава със 116 гласа " за ", 103 " срещу " и 11 " въздържали се ". В следствие се оказа, че депутатът от " Демократична България " Антоанета Цонева съобщи, че по простъпка е натиснала бутона " за ", а в действителност е " срещу ". Затова и Цонева изиска прегласуване или най-малко нейният избор да бъде изменен по отношение на волеизявлението й. Този глас обаче щеше да промени изхода на гласуването. След редица изявления за разпоредбите следователно в последна сметка беше взето решението гласуването на Цонева посредством системата да остане годно.

Така от 1 юли брашното също ще е с нулев Данък добавена стойност. Според дадената формулировка " брашно " е артикул, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е кадърен за произвеждане на самун и хлебни артикули.
Реклама Свързани публикации Актуализацията на бюджета: който не си изиска повече, той не получи 27 юни 2022, 21:11 Актуализацията на бюджета мина на първо четене и с гласовете на Има Такъв Народ 16 юни 2022, 21:09 Подкаст: Инфлационните помощи: безпорядък и популизъм 20 май 2022, 14:15 Помощите против повишаването обраснаха и с нулев Данък добавена стойност за хляба 18 май 2022, 11:49 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР