От 1 януари тази година всички митнически складове трябваше да

...
От 1 януари тази година всички митнически складове трябваше да
Коментари Харесай

Държавата нарочно позволява измами с горива през българско пристанище?

От 1 януари тази година всички митнически хранилища трябваше да са оборудвани с измервателни уреди, свързани с Агенция " Митници " и с Национална агенция за приходите – според промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища (чл. 103в, алинея 1). Изключения не се предвиждаха.
На 29.12.2017 година финансовият министър Владислав Горанов подписва редакция на Наредба номер H-1 от 2014 година, с което отсрочва слагането на измервателни уреди с 5 месеца . Това е индулгенция за всички пристанища, които са без такива уреди, само че това е и нарушаване на Конституцията – тъй като наредбата е по-маловежен акт от закона! Чак на 16 март тази година Народното събрание също редактира Закона за акцизите и данъчните хранилища, само че го прави пред Преходните и заключителни разпореждания на Закона за митниците и се приема ретроактивно деяние – т.е. със задна дата .
След 1 януари, танкери идват и в Бургас, и във Варна, като товарът им непосредствено се трансферира на влакови композиции, а от там потеглят към данъчния склад на компанията " Инса ойл " - в село Белозем, твърди в своето предаване " Открито " по Българска национална телевизия проверяващият публицист Валя Ахчиева, която приказва за първото тримесечие на тази година. " Инса ойл " е компанията на Георги Самуилов, по-известен с прякора си Финансиста на " Мултигруп ". Товарът от единствено три танкера е отишъл в склад на " Полисан ", като на 10 април в. " Капитал " писа, че лицензът на компанията е лишен от Агенция " Митници " - поради нарушени процедури по доставка на гориво за отопление, което е било обложено с по-ниска акцизна ставка.
Името на Самуилов за последно се осветли около договорката с Общинска банка – банката беше продадена на записаното в Лихтенщайн сдружение Novito Opportunities, където предприемачът има максимален дял. Точно това сдружение закупи Общинска банка за сумата от 46 млн. лв., само че Самуилов в действителност има дял с акции без право на глас в Novito Opportunities. А на 23 март тази година стана ясно, че " Инса ойл " желае да напусне Българската петролна и газова асоциация (БПГА), като УС на асоциацията публично разгласи, че ще предложи това да стане на Общо заседание!
Интересен факт е, че газьолът, който се транспортира към Белозем, идва от Варна, а не от Бургас, където „ Инса ойл “ употребява пристан и откъдето пътят е по-кратък. Ахчиева даде и образец с съответен танкер, на име " Тети " - пристигнал от Новорусийск. В газьола – 5000 тона, докаран от танкера, имало 0,38% сяра, което е над три пъти повече от нормата. Освен това – имало подадена поръчка на влака да се натоварят 93 вагона, само че действително са натоварени 89, споделят от " Варна сторидж "! Оказва се, че една от трите композиции – трета, останала три денонощия (25 – 28 март) на шести коловоз на жп гара Варна, тъкмо до ромския квартал " Максуда ". Дали това е нарушаване на режим " пренос " на композицията? Отговорът - композицията се е забавила поради липса на място в склада на " Инса ойл " и е охранявана, настояват от дъщерна компания на превозвача " Булмаркет ", като защитата е частна - от компания " Спартак ", само че не и от митничари, а вагоните били преместени на седми коловоз след едно денонощие престой. А Агенция " Митници " не регистрира пропуск, като прецизира, че първата комбинация е престояла два дни, преди горивото да бъде регистрирано през акцизната система БАЦИС, а втората и третата комбинация - по един ден .
Преди да бъдат направени поправките в Закона за акцизите и данъчните хранилища, основният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред Народното събрание следното: " Гориво, което се разтоварва от танкер, се мери в склад под съответния режим, който се намира на 200 километра навътре в страната, а до такава степен се транспортира в цистерни. Какво се тегли и по какъв начин се губи, никой не може да каже! “
Според профилирания уебсайт fuelo.net, от 26 април до 14 май бензин A95 в България е поскъпнал с 3,83% т.е. 8 стотинки на литър, а наклонността е към повишаване. При дизелът повишаването е по-голямо – 4,29%, т.е. 9 стотинки на литър и още веднъж наклонността е към повишаване. Средната цена на дизела към този момент 2,19 лв. на литър, а на бензин A95 – 2,17 лв. на литър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР