От 1 януари поскъпват пластмасовите прибори и кутии за храна.

...
От 1 януари поскъпват пластмасовите прибори и кутии за храна.
Коментари Харесай

Поскъпват пластмасовите прибори и съдове за храна

От 1 януари нарастват пластмасовите принадлежности и кутии за храна. 10 стотинки ще даваме за чаша и 25 стотинки за кутия, написа БНР.  Търговците са длъжни да оферират други възможности на продуктите от пластмаса. Наредбата е в действие от 2021 година, призната е в сходство с европейските условия за понижаване на въздействието на пластмасовите артикули.
Все още от хигиенична позиция не е разрешено носенето на лични съдове. Алтернатива са хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове. Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им.
Краен период за тотална възбрана не е очакван, защото за някои артикули тя ще е неприложима. Идеята на законодателството е да бъде понижено потреблението във допустимо най-голяма степен.
Кутиите за храна ще нарастват с по 5 стотинки годишно до 2027 година, сподели пред БНР Габриела Руменова от платформата " Ние, потребителите ". Според нея, когато не се оферират други възможности за потребителите, не се реализира задачата и този метод – без други възможности, товари потребителите ненужно.
Стои и въпросът дали таксуването на опаковките не дава опция на комерсиалните вериги и производители да печелят в допълнение и кой ще подсигурява дали няма да продължи стремително производството, без значение от ограничаването " до привършване на количествата ", счита тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР