От 1 януари догодина хартиените ваучери за храна стават електронни.

...
От 1 януари догодина хартиените ваучери за храна стават електронни.
Коментари Харесай

Най-после! Връщат ресто от електронния ваучер за храна

От 1 януари следващата година хартиените ваучери за храна стават електронни. Ще има временен интервал от шест месеца - до 1 юли 2024 година, през който ще работят по едно и също време както ваучерите на хартия, по този начин и тези на електронен притежател. Дългочаканата смяна бе обнародвана в " Държавен вестник " през август.

Какво се трансформира? Както проличава от името, ваучерите за храна ще бъдат на електронен притежател - пластика или виртуална карта. Това значи, че ще може да вършиме заплащания с карта или смарт телефон на ПОС терминал в комерсиалните обекти, част от мрежата ни, показват от единия от огромните оператори на пазара „ Содексо България “. Е-ваучерът ще може да се употребява отчасти - даже за минимална покупка. Сега сумата, посочена на хартиения ваучер, би трябвало да бъде изразходена, тъй като в комерсиалните обекти не се връща ресто. Обикновено потребителите доплащат кеш, в случай че сумата на покупката надвишава ваучера и не може да се комбинира с различен.

Подобно на хартиените ваучери, по този начин и електронните ще имат 1 година годност - период, в който би трябвало да бъдат използвани. Срокът на годност на самата карта притежател пък ще бъде друг, съгласно метода на работа на всеки оператор. Те ще могат да се употребяват единствено в търговски обекти, сключили контракт със съответния оператор на ваучери и приемащи заплащания на POS терминал.

Хартиените ваучери за храна ще спрат да бъдат издавани на 30 юни 2024 година. Важно е да се знае обаче, че всички към този момент издадени ваучери на хартия ще важат до датата на годност, изписана на всеки един от тях, и ще се одобряват в комерсиалните обекти.

За положителното на чиновници и работодатели

Въведените промени ще отговорят на потребностите на пазара от рационализация и ще улеснят потреблението на ваучерите както от работодателите, по този начин и от техните чиновници и от комерсиалните сътрудници, считат от компанията. За електронни ваучери се заприказва още по времето на коронавирус, когато доста работодатели се принудиха да минат на отдалечена работа и самото предаване на хартийките на чиновниците се затрудняваше.

Като цяло, и за електронните ваучери за храна важат същите общи правила, както и за хартиените. Те са освободени от налози и осигуровки до 200 лева на месец на чиновник. Работодателите би трябвало да дават идентична сума на всички свои чиновници - от охранителя до основните мениджъри, да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване, и през последните три месеца да не са намалявали заплатите на чиновниците си.

Около 10 са лицензираните у нас оператори на ваучери за храна. В България системата съществува от към 20 години и е много строго контролирана от Министерството на финансите (МФ) и Националната организация за приходите (НАП). Всяка година с държавния бюджет се дефинира годишна квота, която контролира и размера на пазара. Тази година тя е 1,4 милиарда лв. - т.е. до този размер могат да бъдат издавани ваучери за храна.

Как работи системата сега

На месечна база над 700 000 чиновници в цялата страна получават ваучери за храна. Около 20 000 са работодателите, които ги дават, по данни на асоциацията.

Работодателите поръчват ваучерите на операторите, които ги доставят ежемесечно отпечатани на хартия. След като ги получат, чиновниците могат да ги употребяват в необятна мрежа от към 10 000 търговски обекта сега - супермаркети, дребни фамилни магазини, заведения за хранене, заведения за бързо хранене и други С тях обаче могат да купят единствено храна и хранителни артикули. Има експлицитна наредба, че сумата, която работодателят дава като ваучери за храна, е отвън заплатата на служащия.

Опитът на други страни

Системата за ваучери за храна съществува в съвсем всички европейски страни. По думите на основния секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова ние сме последната, в която не можеха да се издават електронно. В множеството страни хартиените към този момент са отживялост, като в някои са цифровизирани от повече от 10 години.

" Част от операторите от асоциацията сме интернационалните компании, имаме задгранични пазари и ще внесем най-хубавите практики, като считаме да предложим на българските консуматори последните настоящи и комфортни решения, тъй като заслужават същия достъп до съвременни технологии, както и всички останали европейски жители ", разяснява Обущарова.

Отговорите на 6 значими въпроса

Мога ли да поръчам ваучери като физическо лице?

Ваучери за храна се отпечатват единствено след подписан контракт сред оператор и юридическо лице. На името на физически лица не може да се издават ваучери.

Могат ли самоосигуряващи се лица да получат ваучери за храна?

Самоосигуряващите се лица нямат право да получават ваучери за храна. Само тези на трудов контракт или на контракт за ръководство могат да получават ваучери за храна.

Може ли да ми понижат заплатата и да я компенсират с ваучери?

Нe мoжe дa ce нaмaлявa зaплaтaтa нa cлyжитeлитe и тoвa дa ce кoмпeнcиpa c пpeдocтaвeни вayчepи.

Bъзмoжнo ли e пpeз гoдинaтa дaдeнa фиpмa пo coбcтвeнo ycмoтpeниe дa пoвишaвa или нaмaлявa мeceчнaтa cyмa пoд фopмaтa нa вayчepи или дopи дa пpeкpaти paздaвaнeтo им?

Haпълнo възмoжнo e и тoвa дaвa гъвкaвocт нa финaнcoвo плaниpaнe. Taкивa peшeния cлeдвa дa бъдaт фopмaлизиpaни cъc зaпoвeди нa pъкoвoдcтвoтo нa пpeдпpиятиeтo. Гъвкaвият пoдxoд би пoзвoлил мaкcимaлнa дaнъчнa икoнoмия.

Влияят ли по някакъв метод ваучерите върху пенсията за в бъдеще?

Ваучерите за храна се дават в допълнение върху брутното трудово заплащане, от което се пресмятат осигурителните вноски за фонд Пенсии. Тоест, те не попадат в самото пресмятане за осигурителните вноски от брутното трудово заплащане и надлежно нищо не пада или се повишава.

Ток и вода не може да се заплащат

Въпреки положителните планове, битови сметки с ваучери на хартия не могат да се заплащат. Причината бе чисто административна - енергийните дружества, ВиК и така нататък нямат добра мрежа от касови салони, с цел да сключат контракт с операторите на ваучери. Яснота по този въпрос за е-ваучерите към този момент няма.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР