От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните

...
От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните
Коментари Харесай

Безработните всеки месец трябва да плащат по 20,40 лв. за здравни вноски

От 1 януари 2018 година хората, които сами внасят наложителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване, дължат месечно по 20,40 лв.. Това се напомня в известие на Националната организация за приходите /НАП/.

Със Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2018 година от 1 януари 2018 година е избран нов размер на минималния застрахователен приход - 510 лева Според Закона за здравното обезпечаване, неосигурените на друго съображение се обезпечават върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се пресмята в размер на 8 на 100 върху 255 лева, се прецизира в известието.

От Национална агенция за приходите припомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за януари 2018 година би трябвало да се внесе най-късно до 26 февруари 2018 година, защото 25 февруари е почивен ден - неделя.

От Национална агенция за приходите припомнят също, че всички, за които поражда обвързване сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в Национална агенция за приходите декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на организацията по непрекъснат адрес, в период до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който е зародило задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, в случай че от 1 януари 2018 година би трябвало сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 26 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лв..

Здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка, се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три дължими месечни вноски за интервал от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предшестващ месеца, в който лицето потърси здравна помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

Гражданите могат да създадат информация за здравноосигурителния си статус, както и да ревизират интервалите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да създадат и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски диалог от цялата страна. Услугата е автоматизирана и изисква единствено въвеждане на ЕГН посредством клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени наложителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа дневно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР