От 1-ви август страните членки в Европейския съюз ще трябва

...
От 1-ви август страните членки в Европейския съюз ще трябва
Коментари Харесай

Готови ли са българите за намаляване на потреблението на газ с 15%

От 1-ви август страните членки в Европейския съюз ще би трябвало непринудено да понижат потреблението си на газ в идващите месеци с 15%. Този режим на икономисване ще продължи през целия отоплителен сезон до 31 март следващата година. Ако се стигне до дефицит на газ, проектът от непринуден ще стане наложителен.

Енергията от синьо гориво е 60 % от общата консумация, употребена от индустрията в Стара Загора. В едно старозагорско дружество работят 220 души. Собственикът му споделя, че единствените вероятни икономии са от газа за отопление.

" За страдание при нас е изпълнима единствено през зимния интервал и можем да свием потреблението 1% единствено от отопление. В прозиводството това, което употребяваме, няма вид да бъде понижен потенциалът на потреблението. Ние не сме огромен потребител. Ползваме 500 мегавата или обърнато в кубични метри - 500 000 кубични метра ", изясни Мария Жекова.

Машините имат избран периметър и не може да работят с понижен потенциал на газа, добави Александър Курносов – индустриален шеф.

" Можем да създадем иконимии, само че икономиите ще бъдат в отоплението. Параметрите на машините не можем да ги променим, тъй като това ще докара до неприятно качество на продукцията. "

Едно от най-големите старозагорски учебни заведения – езиковата гимназия " Ромен Ролан ", е напълно газифицирано. То не може да премине на различни източници на сила, защото постройката не е пригодена за това. Освен това, образователното заведение е на двусменен режим на образование и би трябвало да се отоплява през целия ден.

" Взетото решение ще се отрази, несъмнено, в отрицателен проект на отоплителния сезон през идната образователна година. Дотолкова, доколкото в случай че би трябвало да вършим ограничавания във времето, в което ще бъде пуснато парното в учебно заведение. Това в някакъв миг ще стане неподходящо за средата тук, тъй като ще бъде по–хладно, изключително когато учениците са втора промяна. Вероятно това ще бъде едната мярка – да стопираме котлите по–рано ", изясни директорката на гимназията Теодора Николова.

За да бъде понижено потреблението на газ, един от разновидностите е да се лимитират или изцяло затворят някой от радиаторите в учебното заведение.

" Където няма толкоз доста възпитаници.Не се посещава непрестанно. В някои от фоайетата, коридорите, в други пространства и кабинети, които не се употребяват непрестанно ", добави Николова.

Оказва се, ограничението на използването на газ ще бъде по-лесно за някои от битовите клиенти. В Стара Загора природен газ за отопление употребяват към 10 % от семействата.

" Аз пребивавам самичък. Предполагам, че за фамилиите с деца ще бъде доста по-трудно. На този стадий още не знам по какъв начин ще се случат нещата, тъй като наредбата е скорошна. Предполагам, че ще се огранича в студените месеци или пък ще мина на различен вид – имам климатик, ще мина на електричество ", споделя Димитър Бонев.

4120 са газифицираните семейства в Стара Загора. Ограниченото ползване съществено ще засегне и общинската благосъстоятелност – учебни заведения, обществени заведения, лечебни заведения, които са съвсем напълно газифицирани.

Репортер: Даниела Петкова

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР