От 1 октомври влиза в сила поредната за последната година

...
От 1 октомври влиза в сила поредната за последната година
Коментари Харесай

Всеки трети пенсионер получава увеличение на пенсията

От 1 октомври влиза в действие следващата за последната година актуализация на пенсиите. Този път тя има за цел да компенсира „ изоставането “ на отпуснатите най-отдавна пенсии. На процедура преизчисление ще има при всички трудови пенсии, отпуснати до края на предходната година, само че действително нарастване в размера им няма да има за всеки.

Според предварителните данни на Национален осигурителен институт се чака малко над 700 000 пенсионери да получат действително нарастване идващия месец. Това съставлява към една трета от общия им брой, т.е. повече пари от Национален осигурителен институт в сметката си през октомври ще откри един на всеки трима пенсионери.

За всяка година след отпущането на пенсията размерът ѝ ще се осъвремени с %, еднакъв на 100% от растежа на междинния застрахователен приход за страната или инфлацията за миналата година според от това кой индикатор е повишен с повече. При преизчисляването не се трансформират средномесечният застрахователен приход за страната и тежестта на стажа към датата на разпределяне на пенсията.

Идеята е да се понижи разликата сред старите и по-скорошните, които при идентични осигурителни условия са с доста разнообразни размери. Така най-голямо нарастване могат да чакат пенсиониралите се преди 2008 година

Повечето минимални пенсии обаче няма да получат нарастване, тъй като те на процедура са дотирани от страната при административното повдигане на минималния размер на пенсията през годините. Това се случва, защото при изчисляването им се е получила сума под минималния предел. Economic.bg не получи отговор от Националния застрахователен институт в действителност какъв брой минимални пенсии ще бъдат нараснали.

Символично или липса на нарастване не се чака и за по-новите пенсии от последните 5 - 6 години, пресметнати в началото на по-високи междинни приходи.

На преизчисляване от 1 октомври не подлежат пенсиите за трудова активност, отпуснати от началото на 2022 година, както и тези, които не са свързани с трудова активност – като обществени пенсии за напреднала възраст, неработоспособност и други.

От Национален осигурителен институт показват, че след преизчисляването междинната пенсия ще приближи 725 лева и ще нарасне с към 8.5%.

Разпорежданията за преизчислените от 1 октомври пенсии ще бъдат налични на страницата на Националния застрахователен институт (НОИ) на 3 октомври, като за достъпа до тях се изисква личен идентификационен код – ПИК на Национален осигурителен институт. На въпрос на Economic.bg за какво разпорежданията ще бъдат налични едвам в понеделник, а не още от 1 октомври, Национален осигурителен институт отвърна, че преизчислението „ е много трудоемък развой, доколкото става дума за стотици хиляди и милиони преизчисления “ и даде образец с нарастването от юли, което бе налично в платформата на Национален осигурителен институт едвам на 5 юли. Закъснението тогава обаче се обясняваше с актуализацията на бюджета, която бе приключена от Народното събрание едвам на 30 юни.

Вдигането на тази една трета от пенсиите от 1 октомври също бе регламентирано с актуализацията на бюджета.
Максималната пенсия
С утвърдената от последния парламент актуализация на бюджета от 1 октомври се покачва внезапно и оптималната пенсия – от 2000 лева на 3400 лева - с цели 70%. Така тя се изравнява с размера на оптималния застрахователен приход в страната. По данни на Национален осигурителен институт към 1000 ще са пенсионерите, които ще бъдат ощетени от тавана и няма да получават цялостния размер на пенсията си.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР