От 1 октомври природният газ ще поскъпне с 13,89%. Цената

...
От 1 октомври природният газ ще поскъпне с 13,89%. Цената
Коментари Харесай

КЕВР потвърди: Цената на газа се вдига с близо 14%

От 1 октомври природният газ ще нарастне с 13,89%. Цената му ще бъде 456,65 лв. за 1000 куб.м. Решението бе публично одобрено от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира изискванията по настоящия контракт сред " Булгаргаз " ЕАД и " Газпром Експорт " и ползва напълно залегналата в него Методика, според която се вземат поради измененията на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и промените в курса на щатския $ по отношение на лв.. Правомощията на регулатора са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за установяване цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения, прецизират от институцията.

В Решението на КЕВР одобрената цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2018 година, на която " Булгаргаз " ЕАД продава природен газ на крайните доставчици и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 456,65 лева./1000 нм3 или 43,28 лева./MWh (без данък и ДДС). Тя е с 13,89 % по-висока от досегашната цена за ІІІ - то тримесечие на 2018 година и е избрана въз основа на разбор на икономическата аргументация в заявката на „ Булгаргаз “ ЕАД, отчитане на настъпилата смяна в ценообразуващите фактори и след направени калкулации според прилагания ценови модел.

Утвърдената от КЕВР цена от 456,65 лева./1000 нм3 включва съставния елемент за услугата „ социална доставка “ по член 17, алинея 6 от НРЦПГ в размер на 6,17 лева./1000 нм3. В цената е включена и компонентата " обвързване към обществото " по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ от 1,40 лева./1000 нм3, която покрива разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището Чирен в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки според Регламент на Европейски Съюз № 994/2010. В предлаганата цена на природния газ не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните доставчици по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на " Булгартрансгаз " ЕАД.

Поради опазване размера на съпътстващите такси за достъп, транспорт, систематизиране и доставяне с природен газ, покачването на цената за крайните битови и икономически клиенти - ползватели на природен газ, ще бъде под 8%.

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за ІV-то тримесечие на 2018 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР