От 1 февруари камионите и автобусите, които са длъжни да

...
От 1 февруари камионите и автобусите, които са длъжни да
Коментари Харесай

Нова тол такса сурвака превозвачите от 1 февруари

От 1 февруари камионите и рейсовете, които са длъжни да заплащат тол такси, ще бъдат сурвакани с нов, спомагателен разход. " Интелигентни трафик системи "  (ИТС) - компанията, която държавата назначи за " народен снабдител "  при електроното таксуване за изминато разстояние, е решила да въведе  " абонамент " и да събира по 3.30 лева без Данък добавена стойност за всяко бордово устройство, инсталирано в транспортните средства. Новоизмислената такса е за услугата " Предаване на информация и данни и софтуерна актуализация на бордово устройство ", излиза наяве от новия ценоразпис в общите условия на договорите, които ИТС към този момент е показала на някои от транспортните компании.

Браншови сдружения на превозвачите са неприятно сюрпризирани от новата такса. И обявиха, че компанията-доставчик на тол-услугата и на бордовите устройства не ги е търсила, с цел да обсъдят непредвидения разход.

Новото таксуване е необичайно на фона на предходни сходни опити на частната компания, която получава солидна комисиона - 7% от събраните тол такси , да си докара спомагателни доходи. Още при старта на тол системата избухна скандал и едвам след персоналната интервенция на премиера Бойко Борисов бе решено, че транспортните компании няма да заплащат абонамент за инсталираните в МПС-тата бордови устройства и GPS-тракери, които демонстрират изминатите от возилото километри. Тогава от ИТС първо желаеха по 16 лева месечна такса за всеки апарат, след това отстъпиха на 5.90 лева Отделно компанията бе заложила в договорите и депозит за устройствата. Транспортният отрасъл разгласи, че ще излезе на митинг, и министър председателят скастри министъра на районното развиване Петя Аврамова и управлението на АПИ:  " Или в рамките на 7% се оправяте, или не потегля тол системата и оставяте на винетки ".  

Но не щеш ли в този момент компанията, която се вклини трайно в тол системата и против 7% комисиона оказва помощ в администирането на пътните такси, в този момент още веднъж се пробва да вдигне приходите си, като вкарва нова такса. Формално в ценоразписа е записано, че такса " обслужване " е 0 лева и няма депозит, само че от 1 февруари ИТС желае превозвачите да заплащат всеки месец за предаването на данните за изминатите от камионите и рейсовете им дистанции. 

" Сега " изиска пояснение за готвеното изобретение от отрасловите държавни институции и от частния им сътрудник. 

Националното тол ръководство (НТУ) призна, че такава такса не съществува в общите условия в договорите, подписвани сред страната в лицето на Агенция " Пътна инфраструктура " и  фирмите - медиатори в събирането на пътни такси.

" Таксата е въведена от националния снабдител на услуги " Интелигентни трафик системи "  АД за тези притежатели и водачи, които са сключили договор за потреблението на бордови устройства за автоматизирано отчитане и таксуване на изминатото разстояние. Според сдружението услугата ще обезпечи преноса на данни посредством вградената дейта карта в бордовите устройства. Ще се обезпечат и регулярните софтуерни актуализации на бордовите устройства, които са нужни за правилното им взаимоотношение със системата на ИТС за обработка на данни. Според дружеството процесът включва и преноса на първоначални данни от бордовите устройства до инфраструктурата на ИТС и е обвързван с директни разноски за транспорт на информация чрез мрежите на мобилните оператори. Тези разноски не зависят от изминатото разстояние и събраните тол такси, чиито размери остават непроменени ", се показва в отговора на Научно-техническо управление. 

От обясненията на " Интелигентни трафик системи " пък се разбра, че компанията не била калкулирала в сметките си разноските, които би трябвало да заплаща на мобилни оператори - след обработката на данните от бордовите устройства информацията се предава към тол ръководството посредством мрежите на телекомите. " След разбор на приходите и разноските за обезпечаване на процеса по автоматизирано таксуване на база изминато разстояние и с цел да продължи даването на качествена услуга на своите клиенти, ИТС вкарва минимална месечна такса, обвързвана с директните информационни разноски (предаване на първоначални данни) и гъвкавото обслужване на бордовите устройства. Тези разноски пораждат обективно и на процедура не зависят от изминатото разстояние и събраните тол такси ", показват от ИТС.

От ИТС прецизират, че за използването на GPS тракери и бордови устройства зад граница превозвачите постоянно плащали такси на съответния снабдител, а за бордовите устройства, които работят в България, до момента не е заплащано нищо.

" Видно е, че доставчикът се пробва лека-полека да вкара ценовите условия, които предлагаше при старта на тол-системата - нещо, срещу което продължаваме да сме и до през днешния ден ", коментира пред " Сега " Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България..

Транспортни компании се оплакаха, че преди няколко месеца са им поискали 300 лева. за слагането на бордови устройства в транспортните средства. Доставчикът обяснил, че няма пари да достави нови уреди.  " Добре, че вече има опция и можем да избираме GPS тракери ", разясниха недоволните превозвачи.

Тол-системата започва действително от 27 март 2020 година с 3115 км платени автомагистрали и първокласни пътища на цени от 1 ст./км до 20 ст./км според от типа, товароносимостта и екологичността на автомобила и класата на пътя. На превозвачите бяха дадени три благоприятни условия за избор на метода на установяване на изминатите километри - с маршрутни карти, с бордово устройство или с GPS тракери.

GPS-тракерите обаче бяха въведени доста по-късно, а маршрутните карти се оказаха несъответствуващи за множеството превозвачи. Затова и най-масово транспортните средства бяха снабдени с бордови устройства. Две все още са работещите компании-доставчици на услугата за електронно събиране на пътни такси посредством бордови устройства и GPS - " Интелигентни трафик системи " и " Конкорд смарт инфраструктура ". 

" Много от транспортните компании имат съществени опасения, че толът, който заплащат с бордови устройства, не подхожда на действително изминатите километри ", показват от Камарата на автомобилните превозвачи. Най-често такива недоволства имали превозвачи, които с по няколко камиона вършат по няколко курса дневно от точка А до точка Б - при тях разминаването в начисления тол и изминатото разстояние било драстично. Също по този начин такса от 2 лв. дневно за изминати километри е начислявана на коли, до момента в който са били в чужбина. " Пуснати са доста такива оплаквания от превозвачи до Агенция " Пътна инфраструктура ", само че досега няма противоположна информация ", споделят от камарата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР